excel-foramt

0
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var  ExcelSheet, ex, Range: Variant;  i: integer;
begin
 ExcelSheet := CreateOleObject('Excel.Sheet');
 ex := ExcelSheet.ActiveSheet;
 ex.Cells[1, 1] := 'Model';
 ex.Cells[1, 2] := 'Tytul';
 ex.Cells[1, 3] := 'Opis';
 ex.Cells[1, 4] := 'Cena';
 ex.Cells[1, 5] := 'Autor';
 ex.Cells[1, 6] := 'Kategoria';
  ex.Cells[2, 1] := '83-7181-168-3';
 ex.Cells[2, 2] := 'Andrzej Frycz-Modrzewski';
 ex.Cells[2, 3] := 'opisuss';
 ex.Cells[2, 4] := '12,34';
 ex.Cells[2, 5] := 'Zbigniew';
 ex.Cells[2, 6] := 'muzyczne';
   Range:=ex.Range['A1:F1'];
 Range.Font.Bold := True;
 Range.Font.Size := 12;
 Range.Font.color:=$005C3514;
  for i:= 1 to 6 do ex.Columns[i].ColumnWidth := 25;
 ExcelSheet.Application.Visible := False;
 ExcelSheet.SaveAs('c:\\test.xls');
 ExcelSheet.Application.Quit; end;

jak wycentrowac tekst w danej komorce i wlaczyc zawijanie wierszy?</email>

0

centrowanie tekstu
YourElem: OleVariant;
YourElem:=xlCenter;

Range('A1').Select;
Selection.HorizontalAlignment:=YourElem;

zawijanie tekstu
Range('A1').Select;
Selection.WrapText:=True;


A propos
Zamiast pytać się o takie rzeczy naucz się korzystać z makr.
Otwórz excela i ...

  1. wybierz Narzędzia->Makro->Zarejestruj nowe makro
  2. nadaj mu nazwę, a potem zmieniaj dowolnie swój arkusz
  3. zakończ rejestrację makra (naciśnij niebieski kwadracik)
  4. wybierz Narzędzia->Makro->Marka (a po wskazaniu makra wybierz Edytuj)
  5. próbuj odnaleźć się w tej ilości danych
0

bez makr jest prosciej izwiezlej:)

mam jeszce pytanie:
jak wstawiam text do komorki iche by zaczac jakisfragmet nizejlinijke to dajetak jak zawsze wdelphi-#$D#$A apojawia mi sie kwadracik w excelu

0

Ja nie chcę żebyś używał makr w programie, bo to rzeczywiście nie jest efektywne, ale żebyś korzystał z opcji Makro w aplikacji Office-owej. Tam sobie trenujesz, sprawdzasz co taki Excel potrzebuje żeby wykonać to co chcesz, a w programie wykorzystujesz tylko przypisujesz poszczególnym parametrom potrzebne wartości.
To co napisałem wcześniej było wskazaniem jak zapoznać się z tę częścią testową.

Jak wstawić kilka linii? Nie wiem, bo w moich programach korzystałem raczej z Word (ale potrenuj może coś Ci wyjdzie)

0

ok dzieki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1