Czy dbnavigator mozna zastapic buttonem ?

0

Czy jest taka mozliwosc zeby dla zwyklego buttona przypisac funkcie np. dodaj do bazy bdnavigatora ? lub usun itd... ???/

0

Albo ręcznie w OnClick odwołaj się do procedury, albo skorzystaj z akcji.

0

oczywiście, ni nie stoi naprzeciwko temu.

w butonie dajesz:

//edycja
  tabela.Edit; //wprowadzamy tabele w stan edycji
  tabela['POLE'] := 'coś tam'; //przypisujemy wartość polom lub jednemu polu
  tabela.Post; //zatwierdzenie zmian

//dodawanie
  tabela.Insert;  // wprowadzenie tabeli w stan dodawania
  tabela['POLE'] := 'coś tam'; //przypidujemy wartosci polom
  tabela['POLE_KOLEJNE'] := 343;
  tabela.Post; //zatwierdzenie

//usuwanie bieżącego rekordu
  tabela.Delete;

//anulowanie dodawanie lub edycji
  tabela.Cancel;
0

Jeszcze tylko dodać przechodzenie po elementach (First, Prior, Next, Last), a zamiast Tabela lepiej odwoływac się przez DataSet-a do DataSource-a.
Ale też proponowałbym akcje.

0

Mam male pytanko. Jest gdzies kod BDNavigatora dostepny ?? Tzn znajduje sie on gdzies w plikach <ort>delphiego</ort> ?? Jezeli tak to gdzie i czy mozna go normalnie skopiowac i przypisac np do buttonow :)

0

Coś kombinujesz ja Qń pod górkę. Ludomir Ci napisał gotowca.

P.S. Delphi się nie odmienia

0

W katalogu Source pewnie. :P A co do kopiowania... DBNavigator wykorzystuje standardowe akcje kontrolek baz danych (Next, Prior, itd.) więc to co Ludomir napisał to jak najbardziej właściwie rozwiązanie.

0
Nex napisał(a)

W katalogu Source pewnie. :P A co do kopiowania... DBNavigator wykorzystuje standardowe akcje kontrolek baz danych (Next, Prior, itd.) więc to co Ludomir napisał to jak najbardziej właściwie rozwiązanie.

Tylko chciałbym korzystać z tego przy połączeniu z baza danych w akcesie :/ I to chyba nie do końca to :/

0

Access nie Akces. :P I tak na marginesie - co to ma do rzeczy? Uwierz mi że zadziała. (Kiedyś robiłem prosty program oparty na MsAccess właśnie i obsługiwałem bazę właśnie w ten sposób.)

0

w dobie ścisłości -> DBNavigator to połączone ze sobą SpeedButtony.

0
Oleksy_Adam napisał(a)

w dobie ścisłości

A nie "gwoli ścisłości"? :P

Ps. Przepraszam, ale 6 lat humanistycznego wychowania robi swoje.. :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1