stringgrid1

0

siemka wszystkim, mam malutki problemik z programem:
chodzi o to że: mam 2 pola edit, przycisk i Stringgrid1 (z jedną kolumną)
Do pola edit1 wpisuje liczbę całkowitą, a do pola edit2 jakąś wartość.
O co chodzi? otóż: program ma wprowadzać wartość z Edit2 tyle razy do kolumny stringrida ile poda się mu w edit1. I tak wkólko ma dodawać na koniec nowe wartości po ponownym kliknięciu przyciska. Proste nie ? ;-)

0

Mam dziś dobre serce :)

var
  i: Integer;
begin
StringGrid1.RowCount := StrToInt(Edit1.Text);
  for i := 0 to StringGrid1.RowCount - 1 do
    StringGrid1.Rows[i].Text := Edit2.Text;
end;
0

dzięki D. , ale jak zrobić: żeby za każdym kliknięciem przycisku nie zerowało dodanych wcześniej wartości tylko dodawało je na koniec ... :-P ;-(

0

aaa o to Ci chodzi..

var
  i: Integer;
begin
  if StringGrid1.RowCount >= StrToInt(Edit1.Text) then Exit;
  StringGrid1.RowCount := StringGrid1.RowCount+1;
  StringGrid1.Rows[StringGrid1.RowCount - 1].Text := Edit2.Text;
end;
0

nie działa mi ;-( jestem kompletnie pijana :p

0

A gdybym to ja taki post napisał to już dawno by go skasowali :)
Oto kodzik:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  StringGrid1.RowCount:=0;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var i,j: Integer;
begin
  j:=StringGrid1.RowCount-1;
  StringGrid1.RowCount:=StringGrid1.RowCount+StrToInt(Edit1.Text);
  for i :=j  to StringGrid1.RowCount-2 do
  StringGrid1.Rows[i].Text := Edit2.Text;

end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1