Parametr Sender

0

Jak przy operowaniu na komunikatach uzyskać parametr sender. Może można go jakoś wyciągnąć ze struktury TMsg.A..... I przy okazji może ktoś zna jakąś dobrą książkę o Delphi ale za pomocą narzędzi dostępnych w systenie(WINAPI), nie książkę o VCL.

0

Właśnie, może Pan Adam by taką napisał

0

W książce "kompendium Programisty" jest szeroki opis jak korzystać z API a reszte trzeba doczytać, tam też <ort>pisze </ort>gdzie.

0

Jest taka kniga: Programowanie Windows, Charlesa Petzolda. Opis i wykorzystanie WinAPI, bardzo dobra imo

0

Nie mam pewnosci , jelsi sie mysle to mnie poprawcie ale wydaje mi sie sender to po prostu wartosc zmiennej self dla obiektu, ktory wywoluje funkcje to znaczy na przyklad:

zdarzenie=procedsure(sender:Tobject;(ine parametry)) of object;
Tnaszaklasa=class
....
procedure xxx(var m:Tmessage);message jakis tam
....
property onzdarzenie: zdarzenie;
....
end;

i teraz tak:

Tnaszaklasa.procedure xxx(var m:Tmessage);
begin
...
if assign(onzdarzenie) then onzdarzenie(self,//i te inne paraletry);
...
end;

I to chyba cała tajemnica parametru self:)

0

No i znow nie zdążyłem przed utratą logowania - sorki, ten tajemniczy Anonim wyzej to ja.
A to co napisalem to efekt lektury kodów źródłowych w delphi nic poza tym.

Errata: I to chyba cała tajemnica parametru sender (a nie self)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1