połączenie z MySQL

0

czy da się za pomoca jakichś komponentów w Delphi połączyć z bazą danych MySQL, która jest w internecie?

0

tak, poszukaj na torry.net

0

pewnie jest, tylko że wszystko po angliku. zwariuje zanim cos znjade. jak ktos znalazl to bym byl wdzieczny [cya]

0

zookaj newsy na stronie główne z dnia dzisiejszego...

0

jest taki jeden, bardzo fajny: TClientSocket

0

Komponenty Zeos.

0

A ja polecam libmysql.dll i naglowki przetlumaczone na delphi (sa na przyklad w pakiecie delphimysql czy jakos tak na torry.net). Przetestowalem pelno patentow i tylko to sie nadaje do czegos.

0

http://4programmers.net/view_file.php?id=1564

naglowki libmysql i klasa pomocnicza TSimpleMySQL

0

mam D7 E. i jak chcę zrobić:

var
  sql: TSimpleMySQL;
begin
sql.Create;
sql.Host := 'localhost';
sql.User := '';
sql.Password :='';

to wywala jedynie błąd EAccessViolation. ;-(

0

sql := TSimpleMySQL.Create;

0

a widzisz :-D ludzka głupota nie zna granic (moja) [hurra]

ale jak się połączyć z bazą danych znajdującą sie na jakimś serwerze w internecie?

0

Jak to jak, wpisujesz zamiast localhost serwer na ktorym jest baza i masz :-8

0

chodzi mi o bazę, którą wykorzystuje także moja strona. jak mam adres http://www.costam.pl to to jest moja baza danyc? [glowa]

0

Nie zupelnie, ta strona moze korzystac z jeszcze innej bazy w innym miejscu, w wiekszosci przypadkow wystarczy costam.pl, lecz nie zawsze, a z reszta ta klasa dziala podobnie do php, wiec o ile nie masz problemow z samym SimpleMySQL to proponuje kurs mysql.

0

teraz to już kurde sam nie wiem [glowa]
mam strone na jakims tam serwerze, jest baza danych na nim, moja strona łączy sie z bazą danych normalnie (mysqlconnect('localhost', ...)), a jam bym sie chciał połączyć tez z tą bazą danych tylko przez mÓj programik. i wpisuje http://www.clubbogacz.pl, hasło, użytkownika, i sie nie poloncza. to znaczy ze co?

0

Poza tym jak juz to nie http://www.clubbogacz.pl, tylko clubbogacz.pl

//SimpleMySQL jest darmowy, ze zrodlem i dziala pod personalami ;)

0

Komponenty MyDac też są fajne.

PS.Cieżko znaleźć darmowe [cya]

0

Postanawiam jeszcze raz wrócić do tematu :)
A wiec tak. Napisałem do administratora mojego serwera czy można udostepnić baze danych na serwerze moim. napisał że można tylko trzeba podać IP hosta lub nazwe (i tu jak ktoś miał do czynienia to jest tam cPanel) i wpisałem w Acces Host (takie coś było: Host (% wildcard is allowed)) "www.clubbogacz.pl". i jak sie teraz chce połączyć to dalej nic ;-|

I jeszcze jedno. Oto błąd:
Access denied for user: '[email protected]' (Using password: YES)

0

I jeszcze jedno. Oto błąd:
Access denied for user: '[email protected]' (Using password: YES)

Jak widac - twoj uzytkownik nie ma dostepu do tej bazy. A wybierzasz do ktorej bazy chcesz sie polaczyc?? BO jak nie wybierzesz to sie sypie!!! laczysz sie pewnie z samym mySQL'em, potem trzeba wybrac baze. Na serwerz nie tylko ty masz baze (prawdopodobnie) i pozostale nie sa twoje - stąd błąd.

0

n_a_v z czałym szacunkiem, ale ja wiem, że najpierw trzeba wybrać baze a później na niej operować :-8
Chodzi o to że ja wógle nie moge się połączyć! Najpierw muszę się połączyć a óźniej wybrać baze, host mi odnajduje, za to z użytkownikiem faktycznie jest problem, i to chyba przez to h*jostwo na końcu:
bogacz_test@bej69.neoplus.adsl.tpnet.pl
ja bynajmniej tego nie wpisałem! [krzyk]

Próbowałem jeszcze za pomocą Zeos'a, ale pisze mi że brakuje mu potrzebnych bibliotek (przekopiowałem do system32 bo mam pod XP te biblioteki co pisało w instalacji i nici)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1