A propos wskaźników

0

Dopiero zaczynam swoją przygodę ze wskaźnikami. Mam kilka podstawowych pewnie pytań, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi na serwisie.
Załóżmy, że mam aplikację. Na jednej formie(spośród kilku) znajdują się opcje.
Jakieś edity, checkBoxy, radiobuttony... Czy użyć wskaźników do zapisywania wybranych opcji(np: sciezka^:=edit1.text), czy zwykłych zmiennych statycznych. Znaczy, co lepiej z punktu widzenia RAMu. Dalej.
2. Czy jeśli opieram swój cały program na wskaźnikach, jest on wolniejszy?
3. Jak zapisać do pliku tekstowego element, na adres którego wskazuje mi wskaźnik? Tzn. załżmy jak wyżej:

var
 PSciezka: ^String;
begin
 New(PSciezka);
 PSciezka^:=edit1.text;
end;

I jak teraz zapisać zawartość edit1.text ZA POMOCĄ WSKAŹNIKA PSciezka do pliku tekstowego?

0

Jesli masz zmienną zadeklarowaną jako wskaznik do typu, to zawsze odwolujesz sie do jej zawartości poprzez zmienna^. Samo 'zmienna' to adres - pointer.

// co do stringów... Ten typ w delphi sam w sobie jest wskaznikiem (default:{$H+}/{$LONGSTRINGS ON}), o ile nie ustawisz {$H-}/{$LONGSTRINGS OFF} to wtedy stringi są po prostu shortstringiem. Wystarczy sprawdzić : sizeof(zmienna string)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1