Skanowanie sieci

0

Czesc wszystkim.

Pisze program ktory skanuje siec w poszukiwaniu wlaczonych komputerow.
Program ten podaje nazwe HOST, adres IP, adres MAC danego komputera.

Przydaloby sie zeby podawal jak najwiecej informacji na temat znalezionego komputera.
Przeszukalem forum (Delphi/Pascal , Archiwum, Nietuzinkowe tematy - w sumie 551 tematow ) , help, FAQ, gotowce, itd i niec interesujacego nie znalazlem ( a zajelo mi to 6 dni [glowa] ).

Moze ktos ma jakis pomysl lub konkretne rozwiazanie ( komponent , kod procedury lub funkcji ) co mozna jeszcze "wyciagnac z komputera znajac jego IP czy adres MAC.

Najbardziej by mi zalezalo aby program podawal przyblizona wersje systemu operacyjnego , ktory jest zainstalowany na danym komputerze np: wni9x lub win NT ( tak jak jest po klikniecu na wlasciwosci komputera w otoczeniu sieciowym podany jest typ stacji roboczej ).

Jezeli ktos chce zobaczyc dotychczasowy wynik mojej pracy:
http://www.parisnet5.piwko.pl
http://www.parisnet5.piwko.pl/skaner.zip

Za pomoc z gory dzieki.

Zapomnialem napisac ze program jest pisany w DELPHI ;-)

0

Łącząc sie z hostem np. na porcie 80 można wyciągnąć typ postawionego sewera(np. Apache) a na innych portach inne typy softu. Większość serwerów podaje takie informacje. Program mógł by jeszcze sprawdzać czy na danym hoście jest jakiś serwer i ewentualnie podawać jego wersję.

Mozesz też zobaczyć Network Mappera. pod linuxa była to funkcja nmap. Skanował dany host i podawał jego OS. Jak jest z tym pod windowsa - niewiem.

0

Dobry pomysl.
Wlasnie sie biore do roboty na poczatek zajme sie serwerem VNC :-)

0

Miał bym prozbe zebyscie podawali jezeli znacie numer portu i nazwe aplikacji .
Jak na razie mam VNC i APACHE :)

0

widzialem gdzies kiedys artykul niewiem czy nie na stronie domowej nmap'a bylo w nim opisane jak rozpoznac wystem operacyjny a co do portow to poszukaj na google tam tego duzo jest !

0

Znajdź sobie po prostu porty usług. Trochę tego jest... A poza tym nie zawsze na jeden port chodzi tylko z jedną aplikacją. (nie tylko apache jest serwerem http)

0

No tak .
ale mozna opisac to tak np:

port 80 - SERWER HTTP lub KAZZA
port 4662 - eMULE
port 2759 - KAZZA
port 2318 - LANCZAT
dokladnie w treeview to u mnie wyglada tak:

+MIMI
|
+Programy LAN/NET
|-eMULE
| -KAZZA
|-LANCZAT

No chyba ze sie myle wtedy wyprowadzcie mnie z bledu

0

port 80 - SERWER HTTP lub KAZZA
port 4662 - eMULE
port 2759 - KAZZA
port 2318 - LANCZAT

Jak już mówiłem niektóre usługi po połączeniu do nich na powitanie mówią o wersji i rodzaju serwera. Ztelnetuj się na port 80 jakiegos serwera i sobie zobacz. NIektórzy admini "blokują" tego wypu wyciek informacji ponieważ nie jest to do końca bezpieczne.

0

Uzywam poniższej procedurki do identyfikacji systemu operacyjnego innych uzytkownikow w siec ale mam dwa pytania:

1 - dziala to dosc wolno wiec czy i jak byszlo ja przyspieszyc.
2 - u mnie na sieci dziala poniewaz kompy z Win98 nie odpowiadaja na ten port ( epmap,loc-srv ) ale czy na dluzsza mete ma to sens bo przeciez moze jest jakis program pod Win98 ktory wykozystuje ten port.

try

IdTCPClient1.Host:=edit4.Text+'.'+edit5.Text+'.'+edit6.Text+'.'+inttostr(iu);
IdTCPClient1.Port:=135;
IdTCPClient1.Connect;

except

IdTCPClient1.Disconnect;
label1.caption:='Win 9x;
end;

procedure TForm1.IdTCPClient1Connected(Sender: TObject);
begin

label1.caption:='Win 2000/XP';
IdTCPClient1.Disconnect;

end;

0

[uwaga do kodu] Zauwaz tez że mogło cię nie połączyć bo na hoście jest firewall, który blokuje ten port a ty od razu z win 9x wyskakujesz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1