Jak pobrać nazwę kolumny z DBGrid?

0

Jak pobrać nazwę kolumny z DBGrid klikając na tę kolumnę myszką?

0

Jak pobrać nazwę kolumny z DBGrid klikając na tę kolumnę myszką?

Cześć Artur

Najlepiej Ci będzie jak obsłużysz zdarzenie OnTitleClick (czyli kliknięcie na nagłówku grida), bo wtedy dostajesz zmienną typu TColumn i robisz cóś takiego

procedure TForm1.DBGrid1TitleClick(Column: TColumn);
begin
Label1.Caption:=Column.Title.Caption;
end;

Jak nie chcesz klikać tylko w nagłówek kolumny to użyj zdarzenia OnCellClick.

ps. Tamto pierwsze rewelacyjnie sprawdza się do szeregowania rekordów w Gridzie.

0

Dzięki, ale swoją droga to ja nie wiem jak ja dziś nie zauważyłem metody ontitleclick. A to mi właśnie było potrzebne do sortowania rekordów wyciągniętych z Interbase wg każdego pola

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0