pliki i foldery ukryte

0

Czy ktoś może wie w którym miejscu w rejestrze jest wpis odpowiedzialny za ukrycie plików i folderów z atrybutem "ukryty" ?

0

co??
o co Ci chodzi bo nie bardzo czaje....
w rejestrze szukasz plikow ktore maja we wlasciwosciach "ukryty"?

0

Chodzi o to, chciałbym ukryć folder. Ustawiam atrybut ukryty, ale jeżeli w opcji "widok folderów i plików" będzie zaznaczone "pokaż wszystkie foldery i pliki" to folder będzie widoczny. Chciałbym sprawdzać w rejestrze ustawienia i nie dopuścić do zmiany.

0

a jesteś pewien że da się to zrobić ??

0

Miałem (bo padł mi dysk) program "FolderShields" (czy tym podobnie) i on ukrywał wybrane katalogi (jeszcze lepiej). Dlatego sądzę, że można...

0

Z "ukryciem" to ja znam tylko że dopisujesz jakiś tam ciąg do nazwy katalogu i z niego robi Ci się Panel Sterowania

0

a czy mógłbyś podac?

0

Z "ukryciem" to ja znam tylko że dopisujesz jakiś tam ciąg do nazwy katalogu i z niego robi Ci się Panel Sterowania

nie musi byc to tylko panel sterowania. moze tez to byc "kod" typu folderu ktorego w ogole sie nie da otworzyc.

wejdz do rejestru i poszukaj
(ja znalazlem takie cos> HKEY_CLASSES_ROOT\Shell.Explorer.2\CLSID - nie pozwala juz na otworzenia danego foldera (oczywiscie odpowiedni programik w delhpi (5 min) i masz blokade i "odblokade" na zawolanie :) )

0

Proszę czy można troszkę jaśniej co tam wpisać?

0

ojeju.... moze najpierw prosty kurs windowsa :)?
wejdz na dysk C:, utworz katalog o nazwie "test"
teraz wejdz do START>Uruchom>wpisz "regedit", przejdz do miejsca oznaczonego "sciezka" (adres) HKEY_CLASSES_ROOT\Shell.Explorer.2\CLSID. z prawej strony pojawi Ci sie 1 wartosc, domyslna, wybierz ja 2 razy (edytuj). skopiuj ten dlugi lancuch znakow (zaczyna sie od "{" i konczy na "}") do schowka
teraz wroc do utworzonego folderu.
edytuj nazwe katalogu, ustaw kursor za ostanim znakiem, wstaw kropke (".") i wklej wczesniej skopiowany lancuch znakow, nacisnij ENTER.

teraz sprobuj napisac to w delphi, info jest w pomocy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0