Procesy

Odpowiedz Nowy wątek
2004-02-09 10:51
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Tworzę sobie aplikację, która wylistuje mi wszystkie procesy w Windows i mam pewien problem, dużą większość już mam wykonaną - potrzebuję tylko pomocy w paru sprawach:
Za pomocą jakich funkcji byłbym w stanie określić:

  • nazwę programu, który jest uruchomiony
  • Lparam i Wparam tego programu
  • <ort>ścierzkę </ort>do pliku, który go uruchomił - czyli exe'ka
  • rodzica tego prcesu.

Z góry wielkie dzięki.

Pozostało 580 znaków

2004-02-09 11:05
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

[...]
Za pomocą jakich funkcji byłbym w stanie określić:

  • nazwę programu, który jest uruchomiony
  • Lparam i Wparam tego programu
  • <ort>ścierzkę</ort> do pliku, który go uruchomił - czyli exe'ka
  • rodzica tego <ort>prcesu</ort>.
    [...]

Jak zapewne wiesz proces<>program. (chyba ze sie myle)
Ad1. jest w FAQ
Ad2. nie mam pojecia
Ad3. bylo na forum <ort>napewno</ort>, wystarczy poszukac
// znalazlem tylko to, jak znajde cos wiecej to dam linka:
// http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=31162
Ad4. to tez bylo na forum, ale nie pamietam czy problem rozwiazano


+1 post

Pozostało 580 znaków

2004-02-09 12:41
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

Lokalizacja: Sosnowiec

0
  1. GetProcessFileName z http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=45226

Pozostało 580 znaków

ŁF
2004-02-09 14:07
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

nazwę programu, który uruchomił proces, dostajesz w trakcie listowania (pole szExeFile struktury PROCESSENTRY32), podobnie jak i numer procesu rodzica (pole th32ParentProcessID tej samej struktury), a jak masz PID rodzica, to tak jakbyś miał i jego nazwę.
co to jest Lparam i Wparam? chcesz poznać wartości tych zmiennych???

możesz też zerknąć do źródeł tego programu: http://4programmers.net/download.php?id=1381

Jeśli chodzi o Lparam i Wparam - to chcę poznać aktualne wartości tych zmiennych. Jak to zrobić??

niezły joke [rotfl]
nie wiem, czy to w ogóle jest możliwe, a jeśli jest, to i tak te wartości zmieniają się tak szybko, że nic sensownego nie zobaczysz.


Pozostało 580 znaków

2004-02-10 07:54
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Jeśli chodzi o Lparam i Wparam - to chcę poznać aktualne wartości tych zmiennych. Jak to zrobić??

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0