Baza w DBF a internet

0

Witajcie.

Chce otworzyć baze danych a.dbf znajdujacym sie na jakims serverze o adresie IP 1.2.3.4 na dysku C:\ala

Jak mam oprogramowac wczytanie pliku dbf do mojej DBGrid?
Sockety znam i komputery polaczyc potrafie ale nie wiem jak otworzyc plik po uzyskaniu polaczenia.

pomocy

0

eee to nie tak leci doktorku... zdalny komputer? to juz się rozbija o server baz danych czy jakoś tak... na komputerze na którym jest baza danych powinien być zainstalowany server, a ty piszesz tylko klienta bazy danych... nie mam takiej fajnej książki pod reką ale powinno byc w kursach na tej stronie o baza ch danych

0

Czyli jesli mam dawno temu napisany kolko i krzyzyk na siec to powinienem tak samo zrobic Client i Server osobno i Server usadzic tam gdzie jest DBF a Client bedize z niego korzystal...?

..a jeszcze takie pytanko, da sie zrobic aby 2 Clienty korzystaly jednoczesnie z tej samej bazy danych laczac sie z tym samym Serverem?

0

Można tak:
Utwórz nowy alias za pomocą BDE Administratora. W PATH podaj pełną ścieżkę do pliku DBF na serwerze (np.: \host_name_or_IP\C\ala\a.dbf). I w zasadzie możesz (prawie) zapomnieć, że plik znajduje się na innym komputerze.

Można też bez aliasu. Po prostu w Table1.TableName musisz podać prawidłową ścieżkę do pliku na serwerze.

Aha! Oczywiście musisz mieć uprawnienia do odczytu (i ewentualnie zapisu) pliku DBF na serwerze!

0

O dzieki, mniej wiecej o to mi chodzilo.
Czyli jesli IP jest 100.200.300.400 a plik na c:\ala\a.dbf to wystarczy sciezka w postaci
\ 100.200.300.400\c\ala\a.dbf ?
Jesli to zadziala to bedize bosko :-) Dzieki z gory.

moja sciezka \ 100.200.300.400\c:\ala\a.dbf

jesli to zadziala to bedize bosko.
sory ze doklejam ale chyba te dwa "" cos nabruzdzily jak wysylalem poprzednio

0

Czyli jesli mam dawno temu napisany kolko i krzyzyk na siec to powinienem tak samo zrobic Client i Server osobno i Server usadzic tam gdzie jest DBF a Client bedize z niego korzystal...?

..a jeszcze takie pytanko, da sie zrobic aby 2 Clienty korzystaly jednoczesnie z tej samej bazy danych laczac sie z tym samym Serverem?

Jeśli chodzi o dBASE (DBF) i Paradox (DB), to są to tzw. bazy lokalne i nie trzeba instalować serwera. Wystarczy, że masz odpowiednio skonfigurowaną sieć. Obsługa wyżej wymienionych baz danych jest zaimplementowana w Delphi Pro i Ent. Natomiast jeśli chciałbyś skorzystać z jakiejś zdalnej bazy, np. Oracle, czy MySQL, wówczas musiałbyś instalować cały serwer bazodanowy. Ale przecież chodziło o DBF-a.

// dopisek

Nieco się zapędziłem i to co napisałem odnosi się do sieci LAN, a nie Internetu. Pewnie dlatego, że sam teraz nad czymś podobnym siedzę. Sorry !
Ale jeśli chodzi o Internet, to na komputerze z DBF-em musi być zinstalowany serwer (FTP, HTTP). I być może, że jak podasz w Table1.TableName prawidłową ścieżkę do pliku DBF na serwerze (np. http://server/ala.dbf) to będzie wszytko działało OK (nie testowałem). A jeśli nie, zawsze można ściągnąć DBF-a na dysk lokalny i połączyć go z DBGrid-em.

0

Jack, piszesz tak:
"Po prostu w Table1.TableName musisz podać prawidłową ścieżkę do pliku na serwerze."

NO właśnie: jak zatem ta ścieżka ma wygladac?

0

W Table1.TableName musisz podać prawidłową ścieżkę do pliku na serwerze..

Novitius, jak znajdziesz rozwiazanie tej prawidlowej sciezki to daj znac, ja tez jestem tym zainteresowany prawidlowym wygladem tej sciezki.


Delphi rulez.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1