uses Unit in 'path/unit.pas' nie dziala :(

Odpowiedz Nowy wątek
2004-02-02 18:11
0

Tak jak w temacie, gdy sobie porozbijalem unity po folderach, bo troche balagan sie zrobil w tym jednym :) i zaminilem zwykle

uses UnitA, UnitB, UnitC;

na

uses
UnitA in '/folder/UnitA.pas',
UnitB in '/folder/UnitB.pas',
UnitC in '/folder/UnitC.pas';

to mi debugger wywala error ze spodziewal sie znaku ',' albo ';' a znalazl 'in' :). Nie wiem o co biega, robie tak jak w helpie napisali ;). W koncu sie zdenerwowalem i dodalem ten folder do Library Patk ale to takie smieszne chyba rozwiazanie...

Pozostało 580 znaków

2004-02-02 18:29
0

Też kiedyś tego próbowałem. Robiłem identycznie, jak to jest zrobione w pliku *.dpr, więc wydaje mi się, że tylko w tym miejscu można użyć czegoś takiego, a w pas'ach nie wolno.

Pozostało 580 znaków

2004-02-02 18:43
0

No.. też kiedyś coś <ort>taiego </ort>chciałem ale nie działało... :/ <ort>Zmieniłęm </ort>sobie <ort>ścieszki </ort>szukania unitów w opcjach mego projektu i było <ort>juź </ort>dobzie :)

Pozostało 580 znaków

2004-02-02 21:27
Inter
0

Cześć :)
Nie kumam o co Ci chodzi z tym odsyłaniem do unitów znajdujących
się w różnych folderach - mogę się domyślać że w różnych programikach
odwołujesz się do już gotowego unitu będącego w innym folderze.

Ja to robię tak:
Kompiluje unit do postaci .dcu - i te dcu wrzucam do katalogu
Delphi\Lib
A jeśli dany unit zawiera formę to dodatkowo wrzucam plik dfm
No i spoko :)
A program i tak szuka najpierw
.dcu - a jak go nie znajdzie w Lib
to dopiero żąda pliku *.pas :)

Pozostało 580 znaków

2004-02-02 21:48
0

Raczej niezupełnie o to chodziło. Wyobraź sobie sytuację, że masz jakieś 2 aplikacje (w róznych folderach, dla wygody), powiedzmy klient i serwer, które korzystają z tych samych funkcji/stałych, ale wraz z pisaniem, modyfikujesz te funkjce lub dodajesz stałe. Najlepiej byłoby zrobić 1 plik pas, do którego się odwołujesz z obu programów. I teraz przydałby się taki myk, jaki jest w pliku dpr, że możesz podać ścieżkę do pas'a, niestety to nie działa.

Pozostało 580 znaków

2004-02-02 22:40
0

Zaraz, zaraz... jeśli dobrze rozumiem, to powinno to wyglądać tak, że w każdym unicie w liście uses muszą być normalnie unitA, unitB, ..., natomiast sedno sprawy to plik ze źródłem projektu (*.dpr; Project-->View Source - to mam na myśli, w razie bym coś źle ponazywał). Czyli tu "mówimy" programowi, że UnitA znajduje się w pliku 'C:\unity\unita.pas' itd. (za pomocą nazwa in 'ścieżka').
O to chodziło?


Nadzieja...

Pozostało 580 znaków

2004-02-03 17:26
Inter
0

hej ;)
Sasik ma 100% racji - sprawdziłem to :)
Trzeba w pliku projektu *dpr dopisać linię np:

unitA in 'c:\JakisKatalog\unitA.pas' {unitA};

Następnie powtórzyć wywołanie unitA - w linii Uses unitu w którym będziemy odwoływać się do unitA

Sorry Sasik że powtórzyłem to co sam naprowadziłeś :) <browar>
hmm.. a tak na boku to osobiście wolę wrzucać pliki skopilowane
*dcu do kat. Delphi\Lib
A jak trafi coś zmodyfikować to dopiero można taką wpiskę w projekt
zrobić :)

Pozostało 580 znaków

2004-02-03 19:44
0

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, mam sytuacje bardzo podobna do tej, o ktorej mowi Thenkles. Ten sposob, o ktorym napisal Sasik dziala calkiem niezle :) [browar]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0