Timer

0

W FAQ było podane co zrobić aby po uruchomieniu programu Timer do komponentu label pokazywał czas(nie godzinę) w sekundach. Chciałbym poeksperymentować i potrzebuję najpierw ten czas zamienić na format HH-MM-SS. Przypominam że chodzi o czas np. działania programu. Ale na tym nie koniec. Chciałem zamiast labela, żeby czas był wyświetlany za pomocą bitmap (zrobić taki, żeby wyglądał jak np. wyświetlacz), niestety z pomocy Delphi niewiele się dowiedziałem :(. A może znacie jakąś stronę, która opisywałaby szczegółowo funkcje Timera ?

0

Nie wiem, jakie funkcje ma timer, ale... Jesli ustawisz sobie interwał na sekundę/minutę, to w funkcji wywoływanej musisz zwiekszyc licznik za kazdym razem i odrysować zegar wg tego licznika (sek=licznik mod 60;min=(licznik div 60)mod 60;godz=licznik div(60*60)). Najlepiej na jakimś canvasie. 11 bitmapek (łącznie np. z ':' do odzielenia godzin/minut/sekund) albo jedna i wycinasz kawałki. Licznik (jeśli interwał jest niedokładny) możesz sobie synchronizować z zegarem systemowym, i/lub też możesz synchronizować rozmiar następnego interwału. Banał.

//Możesz jeszcze skomplikować...
Ustawić interwał na powiedzmy 3/4 lub 2/3 wymaganego czasu i wtedy sprawdzać, czy nadąża za zegarem systemowym/wyprzedza zegar i odpowiednio (proporcjonalnie) skrócić/wydłuzyć poostały czas oczekiwania.

To sprawdzanie jest dla 95/98, gdzie timery nie bardzo chcą dobrze chodzić na serii nt timery są bardziej stabilne. Zegar systemowy działa z dokładnością do setnych sekundy i taka dokładnośc też możesz uzyskać w swoim zegarku. A jesli potrzebujesz dokładniej... Gdzieś to było na wcześniej forum... (było, choć nie pamiętam kiedy i gdzie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0