Baza Danych- poraz kolejny:))

0

Witajcie !
Wiem ze temat baz danych byl walkowany wielkokrotnie jednak szukalem w archiwum forum i nie znalazlem odpowiedzi na nastepujace pytania:

  • baza ma pracowac w lokalnej sieci czy trzeba instalowac interbase czy moze mozna odwolywac sie do tablicy (ktora znajduje sie na jednym kompie) z innego poprzez alias (sciezke).Jak tak to jak sie odwolac poprzez nazwe tego kompa w sieci?

  • jesli nie potrzeba instalowac interbase to czy na paradoxie mozna programowo zdefioniowac hasla dostepou do bazy zdefionowac uzytkownikow i ich prawa dostepu?

Umiesilem wczesniej ten post lecz zostal usuniety nie wiem czemu:((.
Jesli ktos wie prosze o pomoc.Dziekuje i Pozdrawiam:))

0
  • baza ma pracowac w lokalnej sieci czy trzeba instalowac interbase czy moze mozna odwolywac sie do tablicy (ktora znajduje sie na jednym kompie) z innego poprzez alias (sciezke).Jak tak to jak sie odwolac poprzez nazwe tego kompa w sieci?

Można spróbowac odwoływac się do tablicy Paradoxowej na innym kompie (symulowanym serwerze BD), ale raczej bym tego nie polecał, bo on nie jest przystosowany do jednoczesnej pracy kilku użytkowników. Zacznie się krzaczyć, a im więcej ludzi - tym szybciej i częściej.
Raczej trzeba poszukać jakieś wielo-użytkownikowej bazy, bo tam zawsze można ustalić sensowne restrykcje na wielodostęp i wielozapis (ale nie musi to być interbase).

  • jesli nie potrzeba instalowac interbase to czy na paradoxie mozna programowo zdefioniowac hasla dostepou do bazy zdefionowac uzytkownikow i ich prawa dostepu?

Właściwie to pytanie juz nie powinno mieć znaczenia, ale ...
o ile ja wiem (i używam) to dla Paradoxa można jedynie zdefinować hasło zabezpieczające dostęp do pliku (czyli do tablicy) - coś w stylu zabezpieczenia bazy Accesowej hasłem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0