odwołanie się do elementu menu i znaczek & :(

0

Muszę się odwołać do elementu w menu, mając dany jego Caption.. a konkretniej mówiąc to muszę go zaznaczyć. Zamiast TMainMenu stosuje TBcBarMenus, ale to nie istotne - to prawie to samo.

Najpierw próbowałem czegoś takiego:

MainMenu.Items.Find(s).Checked := True;

gdzie "s" to Caption elementu menu (oczywiscie jako zwykły string).. ale niestety tak naprawde Caption ma jeszcze ten znaczek & na początku (podkreślenie pierwszej litery).. i teraz nie wiem co mam zrobić :/ Jak się do tego odwołać?

0

A moze petelke w items i Pos'em? Tak w ostatecznosci... [cya]

0

Nieee, po jaką ch... skoro jest do tego odpowiednia metoda..

0

wyłącz auto hotkeyowanie (aotomatic hotkeys na amManual czy jakoś tak i po problemie)

0

Mozesz normalnie wyszukiwac tylko nie podajac &. Wowczas wyszuka odpowiedni Item.
MainMenu1.Items.Find('qqq').Find('abc').Checked := True;
Zaznaczy &qqq->a&bc

0

Dryo, nie za bardzo rozumiem tej składni - mógłbyś wyjaśnic?

Johnny_Bit - przełączenie na Manual nic nie daje :( .. co prawda teraz już nie ma & przy Caption, ale przy wywołaniu jak napisałem występuje AV

0

Dryo, nie za bardzo rozumiem tej składni - mógłbyś wyjaśnic?

Jezeli chcesz wyszukac w menu glownym, to po prostu:
MainMenu1.Items.Find('qqq').Checked := True;
Haczyk jest taki, ze w menu glownym nawet jak sie ustawi Checked to wcale tego nie widac (nawet, jezeli recznie).
Jezeli chcesz wyszukac w konkretnym podmenu, to najpierw wyszukujesz to menu glowne:
MainMenu1.Items.Find('qqq')
A potem w nim wyszukujesz podmenu
.Find('abc').Checked := True;
I dopiero odznaczasz:
MainMenu1.Items.Find('qqq').Find('abc').Checked := True;

Nie ma znaczenia, czy jest jakies & przed, czy go nie ma. I tak zostanie to pominiete. Czyli jezeli menu ma caption '&abc', 'a&bc' lub 'ab&c' to i tak je znajdzie (tak samo jakby tego & nie bylo).

0

Dzieki Dryo.. o to chodziło - dlatego się dziwilem czemu .Find(ACaption: string) .. cały czas pokazuje się w "podpowiedzi".. w nieskończoność..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1