toolbar i popup a'la xp; wylaczanie komp.; scrolling (!);

0

Jestem tu całkiem nowy, więc wybaczcie, jeśli coś będzie nie tak.

  1. Jak zrobić popup a'la XP?? Toolbar i menu można - są od tego specjalne komponenty - ale nie ma popup! Zwykły nie ma nawet możliwości ustawiania kolorów...
  2. Mam toolbar w stylu XP. Jeden z przycisków ma podmenu (mała strzałeczka obok ikony). Po najechaniu myszą - ikona znika! A już po kliknięciu podmenu strasznie długo się otwiera. O co chodzi?
  3. Jak można wyłączyć komputer "at app runtime"? :) W Win 98 jest to dość proste (wystarczy uruchomić odpowiednie pliki), ale w Win 2k już zupełnie nie działa...
  4. Piszę mały edytor tekstowy łączący funkcjonalność Pajączka (4.81, bo 5 jest totalnie "zepsuty"!!!) z niezawodnością i szybkością Notatnika... Myślę, że Webmasterzy docenią moje dzieło ;) Ale do rzeczy. W Pajączku jest możliwość przesuwania RichEdit'u tak, aby była widoczna tylko ostatnia linijka - przy czym pasek Vertical Scrolla pozostaje na pozycji końca strony (czyli zachowuje się tak, jakby strona była przewinięta na koniec, a nie dalej). Zupełnie nie wiem, jak coś takiego zrobić.
    a) wszystkie komunikaty przy widocznych paskach ScrollBox'a (w Pajączku całość działa właśnie na Scroll Boxie, można to łatwo sprawdzić za pomocą programu dołączonego do książki Delphi 7 A. Boducha "EnumWnd App") są kierowane właśnie do niego i przepadają (nawet przy założeniu globalnego hooka)
    b) w ogóle widocznością pasków przewijania nie da się zbytnio sterować: po zapisaniu wartości TRUE do właściwości Visible ma ona wartość TRUE, ale pasek się nie pojawia - także funkcja IsScrollVisible zwraca wartość FALSE... <= wszystko oczywiście przy wyłączonej właściwości AutoScroll ScrollBox'a czyli zablokowaniu auytomatycznego sterowania wyświetlaniem pasków;
    c) właściwość ThumbSize w ogóle nie działa. wydaje mi się, że służy to do ustalenia wielkości tracka na pasku przewijania: ZMIANA WARTOŚCI WŁAŚCIWOŚCI NIC NIE DAJE!!

No, to chyba tyle na początek. :) A w ogóle pierwszy wniosek, jaki wyciągnąłem już na początku przygody z Delphi: nie ma żadnego porządnego manuala, w pomocy dużo jest, ale strasnzie trudno jest to znaleźć; chciałem np. wyszukać info na temat komunikatów: wpisałem MESSAGES i jest! cały rozdział z tytułem jak wół MESSAGES - a w środku nic. (!) owszem, potem znalazłem "conieco", jakby przewodnik po komunikatach. ale też - wszystkie przykłady w czymś, co przypomina C++'a (tak mi się wydaje, w C++'ie nigdy nie pisałem), każdy temat potraktowany wyrywkowo... Aha! Był tam tekst o MouseWheel'u (rolce myszy). Cały tekst był opatrzony napisem NEW :) i pod spodem tekst, że MS planuje wprowadzenie myszek z płynną rolką - przecież coś takiego już dawno jest! są nawet myszy z 2 i więcej rolkami a nic o tym w pomocy Delphi nie ma! (też przydałoby się, gdyby ktoś mi podpowiedział, jak np. obsłużyć 2. (poziomą) rolkę myszy.

Uff, to tyle. :) Dzięki, że przebrnąłeś przez całość - teraz (o ile masz odpowiednią wiedzę i trochę czasu) - proszę, pomóż!!!!!!!!!

0

ad1. Są do tego komponenty - poszukaj na http://www.torry.net (i jeżeli jesteś pierwszy raz na forum - szukaj odpowiedzi w wyszukiwarce, bo np. ten temat był juz na pewno poruszany)

ad2. Wydaje mi się że komponenty ActionMainMenuBar i ActionToolBar nie sa jeszcze do końca dopracowane (np. w Delphi7 własciwość PrioritySchedule) stąd ta znikająca ikona...

ad3. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc "at app runtime" [???] . Wyłaczanie komputera dla systemów NT jest kodach źródłowych na tej stronie. Wyłaczanie poprzez systemowy exec tez było rozważane na forum.

0

ad1:
www.torry.net --> BcBarMenus

ad2:
pewnie błąd wynika z twoje kodu

ad3:
chyba jest o tym w FAQ, Dryo napisał zdaje się

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1