Opóźnienia, migania itp [image's]

Odpowiedz Nowy wątek
Sid
2003-12-17 15:14
Sid
0

Witam!
Dziękuję za pomoc za moje wcześniejsze pytanie (o transparentną formę), ale mam innny problem. Mój program wyświetla splashscreen i pozniej na pelnym ekranie wyswietla bitmapę (1024x768). Zanim to się stanie mija 1-2 sekund a zaraz po pojawieniu się w miejscach np. przycisku jest kwadrat, widać to tylko moment a jednak... Przy mniejszym obrazku (ok. 800x600) też mruga ale już mniej... Czy można coś z tym zrobić??

Pozdrawiam,
Sid

Pozostało 580 znaków

2003-12-17 15:25

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

spróbuj:

Form1.DoubleBuffered:=True;

Pozostało 580 znaków

Sid
2003-12-17 15:56
Sid
0

Z pierwszą formą działa. Wyświetla się bez problemów. Ale jak otworze drugą formie (z Trenparencolor) to najpierw jest czarne, a dopiero pozniej normalne (gdy jest czarne widac tylko obwódkę buttona) forma ta tez ma ustawione DoubleBuffered:=true; ...

Pozostało 580 znaków

2003-12-17 18:35

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

No mistrzu jak ty obrabiasz bitmape o rozmiarach 1024x768 ktora zajmuje pewnie gdzies kolo 2 MB w pamieci to sie nie dziw ze to chwile trwa :-D Poza tym moglbys pokazac jak to robisz...

Pozdrawiam,

Wodzu


"as above, so below..all things come from the one. Now You are the victim, carried by the wind, then rooted to the ground. If You want, to learn the secrets..close Your eyes..."

Pozostało 580 znaków

2003-12-17 22:44

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

zamień te bitampy na jpg bo do niczego ciekawego nie dojdziesz po za tym zrób tak jak krecik polecił :)


Pozostało 580 znaków

2003-12-18 21:57

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

DoubleBuffered raczej nie pomoze, jpg tez nie. waznym elementem , ktory zwalnia rysowanie jest stretch w image'u, innego "tweaku" nie znam. Ale tak jak napisano wczesniej, nie dziw sie, ze taka duza bitmapa (chodzi o rozmiary nie wilekosc na dysku) tak dlugo sie maluje.


Pozostało 580 znaków

2003-12-19 11:33

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

w takim przypadku polecam DelphiX :) sprite <ort>odrazu </ort>sie otworzy :) heh! pozdrawiam!


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0