Połączenie z MySQL na serwerze...

Odpowiedz Nowy wątek
Krop
2003-12-08 06:35
Krop
0

Czy wie ktoś jak połączyć się z serwerem MySQL <ort>po przez </ort>Delphi?? Chodzi mi o to, że mam na serwerze baze danych i potrzebuje z niej pobrać jakieś informacje i chce do tego napisać program.... Może mi ktoś pomóc ?? ;-(

[email protected]

Pozostało 580 znaków

2003-12-08 08:48

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Polecam komponenty Zeos : http://www.zeoslib.net. Gdzieś w kodach źródłowych znajdziesz przykłady jak się nimi posługiwać.

//DOPISANE po zauważeniu posta czarownika
Odwieczna wojna czarownik vs berl o komponenty bazodanowe trwa nadal.


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-12-08 11:33

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

Lokalizacja: Sosnowiec

0

Zainstaluj na maszynie Clienta MySQL ODBC Driver i dodaj nowy DSN w ODBC. Przy konfiguracji zwróć szczególną uwagę na to, aby podać prawidłową nazwę hosta (lub IP) serwera, na którym znajduje się baza danych i nazwę samej bazy, do której chcesz mieć dostęp.
Po dodaniu DSN w ODBC pojawi się on na liście aliasów BDE Administratora (i w Delphi). Teraz możesz korzystać z bazy MySQL za pomocą standardowych komponentów do obsługi baz danych (TTable, TQuery, TDatabase, TDataSource.....).

Pozostało 580 znaków

2003-12-08 15:03

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

zeos tylko wtedy gdy nie ma dbExpress bo jezeli jest ow pakiet to gwarantuje ze sie nie zawiedziesz.

pozdro.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0