Maskotki - Jak to zrobić?

0

Chodzi mi o coś takiego jak mają maskotki pulpitowe czyli:

  • Wiedzą gdzie jest każdego okienko i znają jego rozmiary
  • Można je przesuwać
  • Reagują na kliknięcie
  • Są zawsze na wierzchu
  • Zdają sobie sprawe z innych maskotek

Jak to zrobić? Ktoś zna źródło przykładowej?

Jak ktoś nie bardzo wie co to to jest link:
ftp://212.75.96.170/upiekszanie/maskotki/sheep/sheep.exe

0

musisz ustawić zdarzenia dla OnClick (kliknięcie) OnMouseDown (przesunięcie) ustaw StayOnTop na True (zawsze na wierzchu)

0

najtrudniej bedzie z przezroczystoscia formy przy animacji...

Kiedys myslalem ze to rysowane na pulpicie sekwencje bitmap badz gify (sa zrodla takich aplikacji w necie), ale wtedy trudniej obsluzyc wszystkie eventy etc.

0

Wiem że to nie jest łatwe, ale napisałem Ci co mniej więcej trzeba zrobić. Co do okienek to można pobrać pozycje okien za pomocą uchwytów. Animowanie hm. wydaje mi się że to są jakieśgify zmieniające się odpowiednio od potrzeby. A przeźroczyste to będziesz mógł kompinować na koniec jak będziesz miał gotowy obrazek tzn. we właściwaściach komponentu który wykożystarz powinno być coś takiego jak przeźroczystość pozostałeko obszaru.

0

Sciągnąć przykładu się nie da, bo link nie działa. Poczytaj sobie o Microsoft Agent, jest o tym w Chipie 1/2003 oraz chyba gdzieś w serwisie. A jak chesz źródła na niższym poziomie to kota sobie ściągnij :http://www.angelfire.com/ct/neko/download.html, niestety w c.

0

No więc są 2 rzeczy do wyboru: Rysowanie na pulpicie i obsługa eventów i przeźroczystość formy. No i chyba trzeba na bieżąco pobierać pozycje i rozmiar wszystkich okien w systemie :-/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1