Jak zrobić PopUp'a takiego jak w GG?

0

Witam..
Chcialbym zrobic sobie jednego "parenta" z ktorego moglbym sobie otwierac dowolna ilosc "popupow", wszystkie oczywiscie takie same ale nie wrzucone w ramke "parenta" dokladnie tak jak w GG..
Jedno glowne okienko programu i wiele "popupów" :) jak na razie udlo mi sie juz zrobic wiele takich samych okienek ale za cholere nie moge ich zmusic do wyjscia poza okno :(

Bardzo prosze o pomoc i nie odsylajcie mnie do szukania bo szukam juz 2 dni i nic jeszcze nie znalazlem.. :( !!POMOCY!! :)

Dzieki za wszystki odpowiedzi.. :) a za przyklady bede wiernym poddanym za zawsze :p

Widze ze nie jasno sie wyrazilem.. chodzi mi o pokazujace sie okenko (nowa forme) nie o PopupMenu!! :)

0

Nie bardzo rozumiem twojego problemu... przecież kładąc popup na formę, do każdego komponentu możesz go przypisać... w czym problem ?

//Detox - jemu chodzi o niemodalne okna dialogowe a nie o menu ;) - m.M

To stwórz formę dynamicznie i po problemie...

0

To stwórz formę dynamicznie i po problemie...

Hmm.. tego jeszcze nie probowalem.. ale wtedy aktywna bedzie mogla byc tylko ta jedna stworzona przed chwila forma.. forma ktora ją stworzyla bedzie nieaktywna i nie bedzie mozna sobie po niej poklikac zeby np. otworzyc nastepną formę.. :( a mi chodzi o to zeby pomiedzy tymi okienkami mozna bylo normalnie sie przelaczac .. tak jak w MDI application.. ;-( ale ciagle nie wiem jak to zrobic.. :( moze wyjsciem bedzie zrobienie niewidocznego okna MDI (przezroczyste) wiekszego od obszaru pulpitu i po prostu tworzenie Form MDIChild.. ale to nie za dobrze dziala ze stylami w XP o ile pamietam.. :( jesli ktos ma jakies pomysly lepsze to prosze o pomoc.. poki co zajme sie innymi czesciami programu :) :P

0

Stwórz sobie formę np. TDialog. Potem zrób tablicę dynamiczną array of TDialog i dodawaj elementy oraz twórz formy, kiedy potrzeba. Kod na to, aby każda forma miała swoją własną belkę na pasku zadań, znajdziesz na forum. A co do tej aktywności okna, to nie wiem, o co chodzi. Zawsze tylko jedno okno jest aktywne...

0

"Problem aktywności okna" : zamiast showmodal stosuje sie show i chyba o to chodziło.

0

"Problem aktywności okna" : zamiast showmodal stosuje sie show i chyba o to chodziło.

No dokladnie o to mi chodzilo.. ale to niestety nie dziala.. :( u mnie.. musze nad tym jeszcze popracowac.. ale dzieki :) juz jestem blisko :P

10 minut później...:
Ha! juz dziala.. :) zapomnialem o Form.Free :) :P i zanim ujzalem forme to juz byla zwalniana :) :P Dzieki :) coprawda nie zrobilem tego na MDI ale dziala :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0