Jak zmienic kolory we wszytskich komponentach?

0

Wiecie co szukam tego od dluzszego czasu . Jak zmienic za pomoca wyboru koloru z podstawowej palety kolor czcionki uzywanych we wszystkich komponentach memo i text ? albo jak zmienic kolory tych komponentow ?

0

Dla i równego 0 do Forma.ComponentCount-1 rób
jeśli Froma.Components[i].ClassName = 'TMemo' to
(Forma.Components[i] jako TMemo).Color = MyColor

Miałem to w BCB, ale w pseudokodzie nikt się nie przyczepi, że pomyliłem działy :-P.

0

Że działy to nie, ale parę kosmetycznych poprawek ;) :

Dla i przyjmującego wartości od 0 do Forma.ComponentCount-1 rób
jeśli Froma.Components[i].ClassName jest TMemo to
(Forma.Components[i] jako TMemo).Color = MyColor

0

<font color="green">Dla i przyjmującego wartości od 0 do Forma.ComponentCount-1 rób
jeśli Froma.Components[i].ClassName jest TMemo to
(Forma.Components[i] jako TMemo).Color = MyColor</span>

Mała poprawka: ... (Forma.Components[i] jako TMemo).Font.Color...

0

Dziekuje WAM tak dla pro-formy:

for i:=0 to Form1.ComponentCount-1 do begin
  if Form1.Components[i].ClassName = 'TMemo' then
    (Form1.Components[i] as TMemo).Color := clGreen;
    end;

POZDRO

ps. jak wpisze (Forma.Components[i] jako TMemo).Font.Color...

zmieni mi kolor czcionki a zeby zmienic kolor czcionki i w memo i w edit i w label itd to jaka klase musze znalezc? zmiast TMEMO cos???

0

Może TControl ?

0

wydaje mi sie ze szybciej dziala cos takiego

Form1.Components[i] is TMemo

niz

Form1.Components[i].ClassName = 'TMemo'

//do ponizej

Nie jestem znawcą delphi więc napisałem wydaje mi sie.
Konstrukcja is porównuje typ klasy i to jest chyba szybsze niż porównywanie stringów.

0

wydaje mi sie ze szybciej dziala cos takiego

No tego to ja nie wiem - w BCB nie ma czegoś takiego jak is, a że ja piszę właśnie w tym środowisku, stąd taki przykład - to już niech znawcy Delphi ocenią co lepsze ;-).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1