[Delphi] SynEdit i obcinanie stringa

0
  1. Czy w SynEdit jest cos takiego jak WordWrap jak w RichEdit?? Jak nie to jak to zrobić zeby cos takiego było.

  2. jak obciąc 4 ostatnie znaki w stringu. Wydaje mi sie ze juz ktos o to pytał ale nie wiem czy odpowidz padła.

0

Ad1. umiesc buttona i synedita, w buttonie wpisz: synedit1. po kropce pojawi sie lista, jesli znajdziesz tam pozycje wordwrap lub cos co moze miec taka funkcje to znaczy ze jest, jesli nie ma tzn ze nie ma, tak trudno na to wpasc. Poza tym jest takie cos jak readme, ludzie, przeciez w koncu po cos to pisza.

Ad2. Jest Faq,
Ad2b. Bylo na forum > szukaj, takie cos nad lista postow
Ad2c. Poszukaj cos o POS, DELETE (jesliz juz tak leniwy :) )

0

AD1: Ściągnij najnowszy CVS release i "odkomentuj"

property WordWrap: boolean

.. w pliku synedit.pas

0

nie zabardzo to działa. Nowsze wersje Synedita nie są za bardzo kompatybilne ze stara i pojawia sie błąd. Mogłbyś mi podesłać ten zmodyfikowany 'synedit.pas' - sciagnalem to co kazałeś ale property Wordwrap: boolean nawet nie jest 'skomentantowane.

Ale wsumie poco sie meczyć lepiej napisac procedurke która bedzie sprawdzala cały czas czy w danej linijce Synedita jest powiedzmy 50 znaków i jak tyle bedzie to przejdzie do nastepnej. Miało by to sens ?? A jak tak to jak by to wyglądało ??

0

Ale wsumie poco sie meczyć lepiej napisac procedurke która bedzie sprawdzala cały czas czy w danej linijce Synedita jest powiedzmy 50 znaków i jak tyle bedzie to przejdzie do nastepnej. Miało by to sens ?? A jak tak to jak by to wyglądało ??

Zmulanie procesora i zbedne zuzywanie pamieci

0

<font color="green">Ale wsumie poco sie meczyć lepiej napisac procedurke która bedzie sprawdzala cały czas czy w danej linijce Synedita jest powiedzmy 50 znaków i jak tyle bedzie to przejdzie do nastepnej. Miało by to sens ?? A jak tak to jak by to wyglądało ??</span>

Nie jest to możliwe - nie można jak ty to napisałeś "przejść do następnej linii" - nie ma takiego polecenia. Musiałbyś wstawić enter, a to zmienia już tekst (nie na tym polega zawijanie linii). Co do wysłania SynEdit - nie mam już tej wersji bo robiłem nieoczekiwany Format C: i wszystko poszło się w..... Zresztą - zrób jak mówiłem - jak nie ma w najnowszym CVS to sprawdź przed ostatni - ale nie wersji 1.1 stable....

0

Obcinanie koncowych 4 znakow stringu.
Zmiennej S1 przypisalem dany string i potem...

Delete(S1,Length(S1)-4,4);//kasuje 4 ostatnie znaki w stringu

Tak wyglada skladnia:
Delete(String:string,Index:integer,Count:integer);
Czyli w nawiasie jest najpierw string, potem miejsce, w ktorym chcesz zaczac "wycinke" i potem ilosc znakow do wyciecia z tego miejsca.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1