Symulacja "BlueScreen"

0

Jak zasymulować efekt błedu "BlueScreen"?

Czyli jaki to jest dokładnie kolor oraz wielkość czcionki?

0

Hehe, Blue screen pokazuje sie w trybie tekstowym (03h), więc ja proponuję napisanie sobie w pascalu albo w c takiego programiku i uruchamianie go poprzez WinExec...

0

Może spróbuj pokombinować z SEH - Structured Exception Handling:
http://www.google.pl/search?q=%22Structured+Exception+Handling%22&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr=

Ale nie dam głowy czy to zadziała w tę stronę, bo to raczej chodzi o coś odwrotnego - jak program się wykrzaczy i normalnie wyświetliłby się BSOD to tutaj odpala się nasza funkcja i możemy dalej pracować.

Tak na marginesie to napiszę, że kiedyś też potrzebowałem wyświetlić BSOD. Wiem, że można, bo np. FrogsIce tego używa.

0

w początkach swego programowania robiłem takie rzeczy:
-rozdzielczość 640x480
-czcionka FixedSys, Terminal czy jakaś podobna..

Jednak radze napisać w TurboPascalu, dosyć proste tylko potem trzeba sie bedzie bawic z zasobami... chyba...

Pozdrawia Cimak [cya]

0

Najpierw wyklep program - blue screen w Turbo Pascal ! potem funckja ShellApi w Delphi odpalasz exe i jest wypas juz tak robilem hhe :)
Pozdro ! [browar]

0

To ja się tu jednak dopiszę i zapytam, czy ktoś wie jak pokazać BSOD - ten prawdziwy - z własnym komunikatem. Bo jak już pisałem jest to możliwe...

0

FatalAppError('Fatal Error!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!');

0

Gdzieś po necie pokutuje opis sterowników VXD autorstwa Coxoc'a.
Opisuje tem min. wyświetlenie niebieskiego ekraniku, ale gratulaceje temu kto zrozumie o czym facet pisze (wiedzę ma dużą, nie powiem, ale zero talentu do jej zaprezentowania)

0

Dzięki wszystkim za radę.....

0

FatalAppError('Fatal Error');

Call to undefined function 'FatalAppError'

do tjanusz:
zassałem sobie ze stronki http://www.cookiecrk.org/index.php?show=txt
wszystkie texty wspomnianego autora o VXD jednak nie widzę w nich opisu wywołania BSOD - mógłbyś podać jakąś bardziej szczegółową lokalizację?

0

Ja ściągałem to ze stronki :
http://www.win32asm.civ.pl/wyswietl.php?co=teksty&warunek=jeden&nr=44

jest tam link "7 tutoriali' by CoxoC ". Dla ułatwienia życia facet opisuje to w pliku nazwanym "grafika.cxc"

Ale jak pisałem ja tego nie trawię :-(
Może jestem zbyt tepy, albo odbieram na innych falach. Załadowanie z Delphi dynamicznego VXD wg. jego wskazówek zajęło mi kilka godzin.
Jest jeszcze inny koleś, chyba "Iczelion", też pisze o sterownikach i w sposób bardziej zrozumiały (przynajmniej dla mnie), ale nie wiem czy rozpisywał się akurat o tym.

0

Ja ściągałem to ze stronki :
http://www.win32asm.civ.pl/wyswietl.php?co=teksty&warunek=jeden&nr=44

jest tam link "7 tutoriali' by CoxoC ". Dla ułatwienia życia facet opisuje to w pliku nazwanym "grafika.cxc"

Niestety - jest tam tylko 7 *.txt które już zassałem z poprzedniej strony.

Jest jeszcze inny koleś, chyba "Iczelion"

Jego kursy znam dobrze.

0

O cholercia, moja wina [wstyd]

stronka faktycznie ta ale link to "Grafika" by CoxoC , a nie tout.... jak napisałem poprzednio.

Sorki za niewłaściwe namiary.

//[browar] - a wytłumaczenie nie jest złe - widziałem gorsze - m.M

0

Tak w ogóle to BS w jakim systemie Ci chodzi?

Win XP ma zupełnie inny, podobnie chyba [tych nie sprawdzałem] jak inne NT

0

Nie wiem jak autorowi pytania ale ja pytałem o Win9x-Me.
Pozwolę sobie na odrobinkę humoru :)
http://bsod.org/faqpl.php

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1