Sprawdzanie hasła z pliku TXT

0

Jak ukulać procedurę która po wpisaniu hasła do MaskEdit1 program sprawdzał czy jest ono poprawne.
UWAGA: poprawne hasło będzie zapisane w pliku (np. pass.TXT)
Zaznaczam ze aplikacja po wpisaniu poprawnego hasła się wyłączy.

Mam na razie takie coś...

// procedura sprawdzanie hasła
procedure TLogowanie.BitBtn1Click(Sender: TObject);
begin
  if MaskEdit1.Text = 'password' then
    begin
      Application.Terminate;
    end
  else
    begin
      MaskEdit1.SelectAll;
      MessageDlg('Wystąpił błąd podczas logowania!'
                       + #10 + ''
                       + #10 + 'Podałeś niepoprawną nazwę użytkownika lub hasło'
                       + #10 + 'Wielkość oraz format wpisywanych znaków ma tutaj kluczowe znaczenie.'
                       + #10 + 'Sprawdź czy nie masz wciśniętego na klawiaturze przycisku CapsLock.', mtInformation, [mbOK], 0);
    end
end;

Niestety ta procedura działa tylko dla stale przypisanego hasła jakim jest 'password'.
Macie jakieś pomysły?
Podkreślam ze chodzi o wydobycie i sprawdzenie hasła w zapisanym pliku tekstowym.

0

I gdzie tu problem? Poczytaj trochę o plikach i masz!!

var
  f: TextFile;
  s: string;
begin
  AssignFile(f, 'c:\plik.txt');
  Reset(f);
  Read(f, s);
  CloseFile(f);
  ShowMessage('Hasło z pliku to:' + s);
end;

jednak zapisywanie hasła w pliku tekstowym bez szyfrowanie jest złym pomysłem.

mam nadzieję, że dobrze napisałem, bo nie jestem pewien, a nie chce mi się w helpie sprawdzać.

0

"Ktos" ma absolutna racje !! Jezeli robisz program ktory korzysta z hasła to lepiej jes zakoduj chociażby przez xorowanie (art o tym znajdziesz na 4p), a jezeli na prawde nie chcesz kodowac to nie uzywaj .txt tylko np. .ddr albo jakis inny niespotykany, ukryj plik jak najgłepiej(struktura katalogów), i nazwij go np. uninst. albo jakąś trudną do skapowania ze jest to haslo nazwą.

0

wiem wiem, tak właśnie ort! zrobić.
Plik ze zmienioną nazwą oraz ort! będzie np. na serwerze udostępniony z odpowiednimi prawami dostępu...

Niestety dalej borykam się z tym jak to zrobić :(

0

F1 + AssignFile :|

0

nie uzywaj .txt tylko np. .ddr albo jakis inny niespotykany, ukryj plik jak najgłepiej(struktura katalogów)

To jest bez sensu. Szkoda zachodu. Odpalę FileMona i po kłopocie.

W dziale Off-Topic jest wątek "Trochę humoru". Na drugiej zakładce jest porównanie hackera, lamera i lusera. Proponuję zobaczyć czym się różni hacker od lamera jeśli chodzi o hasło. To świetny przykład dla przytoczonego tu cytatu.

0

To jest bez sensu

Ma to sens: hacker i tak odczyta, ale lamer nie :)

0

To jest bez sensu

Ma to sens: hacker i tak odczyta, ale lamer nie :)

[rotfl][rotfl]

adf88 [browar] - pobiłeś mnie moją własną bronią - gratulacje :d

0

var plik : textfile;
haslo : string;
begin
assignfile(plik,'c:\haslo.txt');
append(plik);
readln(plik,haslo);
closefile(plik);
If maskedit.text = haslo then
application.terminate else
showmessage('Haslo nie prawidlowe !');

//Marooned bardzo chamsko jest obrazac ludzi publicznie, jak masz cos do mnie to powiedz mi to na gg.

//Absolutnie nie mam nic do Ciebie - nie wiem, skąd Ci to przyszło do głowy - m.M

0

Ja tylko powiem tyle: funkcje jednokierunkowe.

0

Albo skorzystaj z rejestru mozesz zakodować i zapisać tam kod. Bo do pliku to bezsensu, mówie ci!

0

Może zapisać do pliku jakiś wielki nieokreślony text, w którym ukryje hasło.. (np. od danego znaku...) - oczywiście sam pomysł jest jakże prymitywny i amatorski - ale sprawdza się..

0

Albo skorzystaj z rejestru mozesz zakodować i zapisać tam kod. Bo do pliku to bezsensu, mówie ci!

Buachachacha
No to jak nie FileMon to RegMon - co za różnica, czy to będzie w pliku czy w rejestrze?

Pomyśl zanim coś napiszesz.

0

a tak sobie z nudow cos dopisze :)

zrob jakis plik readme, ktory bedzie mial jakies info o programie i glupi disclaimer, a haslo pobieraj z okreslonych literek, np 23,4,56,7,99 litere tekstu z pliku readme :)

its like spam and that's the way it is :)

0

jest sposób genialny, nie do rozwalenia... wystarczy zrobić sume kontrolna hasła (crc) i porónać ja z sumą kontrolną wprowadzonego hasła. dryo właśnie o tym pisał

/* Są też inne funkcje jednokierunkowe :) */

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1