Dziwny kształt formy i plik typowany nie w formie pliku

0

Mam 2 pytanie:

1: Jak zrobic forme w kształcie takiego herbu jak ma Koszalin ( i inne miasta). Wiem, że trzeba określac jakieś punkty czy coś... ale jak?

2: Mam rekord który zapisuję do pliku typowanego. Ale czy mogę zrobić aby nie zapisywac tego rekordu do pliku tylko do rejestru?

Dzięki.

0

Ad1. Nie powinno byc problemy jeżeli masz Delphi 6 lub 7. Wtedy wystarczy tylko przygotować bitmape w kształcie herbu, na jednolitym tle. Potem ładujesz ją do image na forme z BorderStyle = bsNone i ustawiasz TransparentColorValue (włąsciwoś formy) na wartośc równą kolorowi tła obrazka i TransparentColor na True.
Gorzej jeżeli masz starszą wersje Delphi. Na mojej stronie (http://www.dominick85.prv.pl) w przykładach dot. windowsa jest taki kod (TransparentColor bez D7).

0

Ad. 1: Podana wyże rada zadziała tylko pod XP. Poszukaj informacji o regionach w Windows SDK i wskazówek na temat zmiany kształtu formy w FAQ.
Ad. 2: Niby się da (pola binarne) ale jest to wyjątkowo niewskazane i można spiernikować cały rejestr...

0

Spróbuj może komponetnu CoolForm
Możesz se go ściągnąć z tąd

http://www.lawrenz.com/coolform/

:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0