kombinacje klawiszy w pascalu

0

jest sobie instrukcja:

[code]if keypressed then k:=readkey;[/code]

czyt da sie w ten sposob obsluzyc kombinacje kalwiszy(kursor gora+lewo oraz gora + prawo)
i wywolac jakies zdarzenie?

a jesli nie to w jaki sposob??

0

Coś mi się wydaje, że jemu chodziło o pascala :).

//Dopisane
Marooned: może coś ze mną nie tak, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć, żeby w pascalu istniało coś takiego jak zdarzenia :).

0

Na binboy.org jest taka biblioteka do obsługi kilku klawiszy za jednym zamachem - podchodzi do tej sprawy od strony przerwań, dzięki czemu obsługuje wciśnięcie i puszczenie klawisza (tak jak onKeyDown i onKeyUp w Delphi). Osobiście jej nie używałem jeszcze, ale sądząc po programach, które ją wykorzystują sprawdza się całkiem nieźle...

0

Coś mi się wydaje, że jemu chodziło o pascala :).

Tak trudno zamienić:

if (klawisze[VK_LEFT]) x -= 1;

na:

if klawisze[VK_LEFT] = true then Dec(x, 1);

??

0

znalazlem ta biblioteke na binboy.org... tylko ze ona nie ma zadnej dokumentacji, a z samego kodu nie da sie zrozumiec o co tam biega :)

jak ktos chce sprobowac:

http://www.binboy.org/download.php?nazwa=zip/pascal/units/ikey.zip&zmyl.htm

0

Aggrrr (tylko się nie denerwować).

//Dopisane
Marooned: może coś ze mną nie tak, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć, żeby w pascalu istniało coś takiego jak zdarzenia

Błagam ludzie - wystarczy przeczytać uważnie i trochę pomyśleć [glowa].
thenkles - nie obraź się, ale o jakich zdarzeniach piszesz?? Chodzi Ci o to, że kod jest w FormKeyUp ?? Przecież napisałem, że przerabiałem to z programu pod DOSa więc wystarczy teraz do tego powrócić. Olewasz zdarzenia, a tablicę klawiszy uzupełnia się po przejęciu przerwanie bądź to IRQ1 (int 9) lub tak jak w oryginale - int 15h (nie pamiętam już która funkcja).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1