Niekompatybilny IDAPI32.cfg

0

Witam... Walczę cały czas z upartym BDE aby program, który napisałem mógł działać na innych kompach. Doszedłem do tego,że:
Zainstalowany prog z zainstalowanym BDE na moim kompie działa, ale
w momencie kiedy podmieniłem jeden z plików BDE, a mianowicie
IDAPI32.cfg(podmieniony plik ściągnąłem z wersji instalacyjnej jaką oferuje InnoSetup)program przestał działać.
PYTANIE:
Jaką rolę pełni ten plik w programam wykorzystujących bazy danych?

PS. Wszystkie pliki podmieniałem i tylko na tym prog się wysypał.

0

Sprubój zainstalować BDE ale nie kopiując pliki lub podmieniając tylko wersją instalacyjną BDE.

0

Mój program instaluje się za pomocą InnoSetup. Do tej instalki, dołączyłem gotowy podprogram oferowany na stronie InnoSetup pod nazwą MiniReg.exe Wygląda to tak: Instaluje się program i na końcu uruchamia się ten MiniReg.exe. Instaluje on plik BdeInst.dll, i dopiero wtedy kończy się cała instalacja programu. Sprawdzałem wpisy w rejestrze i wszystko jest ok, a program nie działa. Dopiero jak podmieniłem plik IDAPI32.cfg który mam z oryginalnej instalki Delphi5E, program ruszył. Więc BDE jest instalowany.

0

W takim razie ciężko mi jest cokolwiek powiedzieć. Ja robiłem zawsze istalkę w IntallShield z dołączonym BDE. Instalowałem to na różnych systemach 98/2000/NT/XP i na każdym chodzi bez problemu i nie ważne czy kompy są w sieci, czy pojedynczo. Może u Ciebie gdzieś jest problem z Aliasami do których odwołuje się program dlatego się wykłada.

0

Nie korzystam z aliasów. Będę dziasiaj jeszcze próbował jedną rzecz na zupelnie nowym kompie. Jak mi coś wyjdzie to opiszę to.

0

Zgodnie z wczorajszą obietnicą opisze co mi z tym IDAPI32.cfg wyszło. Program chodzi już na wszystkich systemach (Win98,ME,XP), na kompach połączonych w sieć też. A co było przyczyną kłopotów, plik IDAPI32.cfg. Plik ten znajduje się w katalogu BDE. Nie wiem za bardzo za co jest odpowiedzialny, ale mam chyba dwa różne. Jak zainstaluję program który zawiera plik z mojej płyty instalacyjnej, to prog na jednym kompie odpali, a na innym nie i nie ma tu znaczenia rodzaj systemu. Drugi rodzaj pliku mam z oficjalnej strony InnoSetup, który jest dostarczony wraz z wersją instalacyjną BDE, któą można dołączyć do instalki. Jak prog nie działa na jakimś kompie to wystarczy te dwa pliki zamienić ze sobą i już jest ok.
Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Co należało by zrobić, aby wyeliminować te zamiany plików?
To tyle pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1