Błąd programu na kompach .

0

Witam... Program ktory napisałem nie działa na kompach połączonych w sieć. Czy ktos spotkał sie z takim problemem? wywala taki komunikat:

Exception EDBEngine errorin in module Filmoteka.exe at 000A1B8A.An error occurred while attempting to initialize the Borland Database Engine (error$2109).

Chciałbym dodać że BDE jest instalowany wraz z instalacją programu. Proszę o pomoc. Może chodzi tu o jakieś inne ustawienia?

0

nie działa na kompach połączonych w sieć

nie bardzo rozumiem to stwierdzenie, czy kompy komunikują się ze sobą, czy program działa niezależnie na każdej maszynie w sieci, podaj więcej szczegółów.

Czy wszystkie kompy w sieci działają pod tym samym systemem? To może być przyczyna problemów. Przetestuj swój program na każdym z systemów i wprowadź ewentualne poprawki.

0

Komputery połączone są ze sobą w sieć ( komunikują się ze sobą, sieć zakładowa). Wszystkie działają na tym samym Windowsie 98. Podejrzewam że może ma to jakiś związek z moim problemem. Natomiast kiedy zainstalowałem program na komputerze "wolno stojącym" nie podłączonym do sieci zakładowej, z tym samym Windowsem, program ładnie się zainstalował i ruszył. Na tych kompach w sieci też się zainstalował, ale próba uruchomienia go skończyła sie wyżej wymienionym komunikatem.

Bardzo , Bardzo Proszę o POMOC!!

0

a może powiedziałbyś cosik więcej?? co to za program, jakieś źródełka, używane komponenty, moduły itd.

0

Jeżeli chodzi o kodzik to jest tego ponad 20 stron formatu A4.
Program jest typu baza danych, z wmontowanymi elementami tzw. multimedialnymi. Chodzi mi tutaj o odtwarzaną muzykę podczas działania programu, w programie jest przeglądarka plików graficznych. Z poziomu programu można łączyć się z internetem ( wybrane stronki). Tabele składające się na bazę danych to tabele typu Paradox7. Komponenty to typowe komponenty jakie zawiera DEnterpise 5. Tylko i wyłącznie takie, żadnych nie doinstalowywałem. Program wykorzystuje do bazy TTable, DataSource i inne takie jak DBGrid, DBEdit no i inne z zakładki DataControls. Program instalowany jest za pomocą InnoSetup. Wraz z instalacją wszystkich elementów programu instalowany jest cały BDE. Instalator nie daje możliwości zmiany miejsca docelowego programu, więc pomieszanie ścieżek wykluczam. Co jeszcze-program debugowałem nie wykazał błędów. Instalowałem go na kompach na których nigdy nie było Delphi.

0

Uruchom BDEAdministratora (powinien być w panelu sterowania)
sprawdz w zakładce Databases czy jest alias do twojch baz i czy w polu:
PATH jest scieżka do bazy w sieci, a w zakładce Configuration otwórz klucz drivers-native-paradox i w polu netdir powinna być scieżka do katalogu wspólnego dla całej sieci (najlepiej taki sam jak bazy).

0

Kurcze chyba dałem zły tytuł dla postu? Program nie ma chodzić w sieci. Ma być używany na pojedynczym stanowisku (komp nie włączony do sieci). Problem polega na tym,że na jednym kompie prog chodzi na innym zupełnie w innym miejscu nie, i wywala komunikat o BDE. Kumpel go zainstalował i chodzi, drugi kumpel go zainstalował i nie chodzi oboje mają Win 98. A z tą siecią to wyszło tak ,że mam dostęp do sieci zakładowej 22 kompy na wszystkich tych kompach prog nie ruszył (stąd ten tytuł postu), na pozostałych 12 kompach, nie włączonych do sieci prog pracuje normalnie. Jeden z komputerów podłączonych do sieci odłączyłem ale i to nie dało efektu.

0

Uruchom BDEAdministratora (powinien być w panelu sterowania)
sprawdz w zakładce Databases czy jest alias do twojch baz i czy w polu:
PATH jest scieżka do bazy.
Jeśli nie kożystasz z aliasu, a bazy umieszczasz w tym samym katalogu co program, to spróbuj uruchomić program nie ze skrótu tylko przejdz do katalogu z programem i tam go uruchom.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1