Konwersja?

0

Uzywam ShellExecute(Handle,'open','nazwapliku.xxx',,,sw_Normal), ktora otwiera plik przy pomnocy skojarzonego programu.
Zamiast nazwapliku.xxx chcialbym jednak podac tu zmienna typu string. Czy ktos wie jak to zrobic? Konwerstowac? A moze nie tedy droga?

0

PCHAR(nazwapliku)

0

jeżeli podasz ZMIENNĄ typu string to powinno zadziałać bez najmniejszego polecenia konwersji!
gorzej kiedy dasz np. 'C:' + ścieżka + '.txt' - wtedy taki posklejany tekst Delphi potraktuje jako string i bez ujęcia go w PChar(...) nie zadziała.

0

Mam

procedure TForm1.FlatButton1Click(Sender: TObject);
var
k: string;
begin
ShellExecute(Handle,'open',k,,,sw_Normal);
end;

Przy kompilacji wyskakuje:
Incompatible types: 'String' and 'PAnsiChar'

Prosze nie piszcie polslowkami, bo w tej kwestii jestem "zielony"

0

ShellExecute(Handle,'open', PCHAR(k), , , sw_Normal);

Tamto było półsłówko, a to jest co? Całe słówko ? [glowa] [glowa] [glowa]

0
  1. Ten string to w ogóle ma jakąś wartość?
  2. Nie mów, ze jak napisałeś PChar(k) to nie zadziałało...

PS. Znowu odpowiedziałem z kimś w tym samym momencie... Detox [browar]

0

Tak to jest CALE slowko. Dziekuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1