Delphi i MySQL

0

Witam,

Nie mogę się doszukać więc proszę o pomoc. Gdzie znajdę art lub z forum trochę na temat korzystania z mysql i delphi? Konkretnie chodzi mi o to, że postawiłem u siebie apacza z mysql i potrzebuje zrobić tak, by z poziomu programu można było przeglądać baze danych.
dzięki

0

Kup ksiazke Adama - Delphi7 cw. dla zaawansowanych (18zł - nie majątek)

0

Ale zawsze wydatek :( A jakby ktoś to zamieścił na forum to byłbym bardzo wdzięczny, też mnie ten temat interesuje, chociaż nigdy nie ruszyłem żadnej bazy danych... Wiem, że Adam Boduch jako autor strony zasługuje na trochę dofinansowania ale my zasługujemy na trochę dobrej bezinteresownej pomocy =)...

0

taki wydatek to zaden wytatek za kolejna bardzo przydatna porcje wiedzy... warto zamowic te cwiczenia w helionie.

0

to może od razu zamknąć forum i napisać : wszelkie odpowiedzi na wszelkie pytania znajdziecie w książce którą se kupicie.

0

Twoj pytanie brzmiało :

Gdzie znajdę art lub z forum trochę na temat korzystania z mysql i delphi?

Myślę, że uczestnicy forum odpowiedzieli ci na nie najlepiej jak umieli. Jeśli liczyłeś, że ci ktoś wklei tutaj link, albo wręcz artykuł, trzeba było zadać odpowiednie pytanie (i tak by pewnie nikt nie napisał).

0

Ściągnij pliki: http://ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/unix/mysql/Downloads/Win32/DelphiMySQL.zip i http://ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/unix/mysql/Downloads/Win32/TmySQL.zip.
Masz tam DLL-a (libmySQL.dll), w którym są funkcje dostępu do serwera i baz danych MySQL, moduł importujący te funkcje (_libmysq.pas), przykłady, opisy. To powinno wystarczyć.

0

Jezeli bede mial kiedys czas to moze walne artykul o tym.

W skrocie: potrzebujesz komponetnow z zakladki dbExpress. Sa one standardowym wyposazeniem Delphi, ale nie jestem pewien ktorej wersji. Bedziesz potrzebowal takze bibliotek MySQL: libmysql.dll jezeli dobrze jeszcze pamietam :) Pozniej w komponencie TSQLConnect (jezeli dobrze pamietam) z listy rozwijalnej bedziesz musial wybrac sterownik (lacznik) - wybierz MySQL. To nie wszystko - bedziesz musial takze w tym komponencie okreslic parametry serwera (host, login, haslo).

Ok, jezeli to juz masz to z wlasciwosci Connected wybierz True - jezeli nie ma zadnego komunikatu - znaczyu to, ze sie polaczyl. Jezeli tak to bedziesz musial uzyc komponentu TSQLQuery to wysylania polecen SQL. Reszty powinienes sie domyslec z helpa..

0

Ja mam D5Pro i korzystam z ODBC

1.) ściągnij ODBC z www.mysql.org i zainstaluj
2.) zrób sobie alias w panel sterowania -> źródła danych ODBC
3.) z zakładki Data Access -> Database, Table, DataSource
4.) z zakładki Data Controls -> DBGrid

w ten sposób możesz przeglądać, edytować itd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1