Co robię nie tak? [piszesz bezsensowne tematy postow - lo

0

Mam pewien problem a że jestem nowicjuszem to nie wiem jak dojść do tego.
Jest tak. Mam w formularzu pierwszym 3 tabele powiązena ze sobą itd. Utworzyłem przycisk Szukaj bo chcę by przeszukiwał mi tą trzecią tabele (table3). Przy kliknięciu na Szukaj otwiera się nowy formularz (form2) z kilkoma opcjami. Poustawiałem tam wszystko tak jak chciałem. Przy kompilacji programu pojawia się błąd, w tym formularzu nr 2 jest odwołanie do Table3 z formularza 1. Oto linie kodu:
var
wykonawca : string[30];
begin
if RadioButton1.Checked then
begin
wykonawca := Edit1.Text;
<font color="red">if Table3.Locate('wykonawca',wykonawca,[loCaseInsensitive])</span>
then
Showmessage('Znaleziono wykonawce '+table3['wykonawca'])
else
ShowMessage('Brak wykonawcy '+wykonawca);
end;
Przy tej lini na czerwono się wiesza. Zachowuje się tak jak by nie widział tej tabeli bo jest ona w unicie1. Pewnie to jest banał ale nie mogę do tego dojść. Proszę o pomoc.

0

spróbuj tak
powinno zadziałac esli np chcesz sie odwolac do czegos z 2 formu na 1 rozumiesz ?
form1.Table3

0

... i w form2 w deklaracji uses unit1

0

Możecie mi powiedzieć co jest jeszcze nie tak w tej instrukcji wyświetlonej na czerwono. Jaki jest wzór instrukcji wyszukiwania (przeszukiwania) w tabeli w DBGrid, bo się już pogubiłem patrząc do książek i widząc ciągle coś innego i niejasnego dla mnie. Wyskakuje mi tam błąd przy kompilacji. Z góry dzięki.

Powyższe wskazówki pomogły, wielkie dzięki. Teraz mam inny problem. Wyżej napisałem o co chodzi.

0

à propos co to za tabela?

0

Tabela w TDBGrid z bazy zrobionej na razie w Accesie, ale toc hyba nie było istotne. Czemu od razu mówisz, że pisze bezsensowne tematy ? Pytanie jest chyba jasne, prosze tylko o pomoc.
Jeżeli jednak coś niejasno napisałem to przepraszam.

0

lofixowi chyba chodziło o to że temat nie wyraża tego co jest w zawartoci. Lepiej było napisać "kłopot z tabelš"
Nie napisałe jaki typ błędu jest generowany w kompilatorze, np.: "Undeclared identifier : table3", albo '")" expected but "," found'. To przecież jest cholernie istotny 'szczegół'.
W sumie skoro mówisz że kompilator nie widzi tej tabeli to jest to "Undeclared idenytifier...".
Wtedy MUSISZ zrobić to co napisali panowie wcześiej, czyli

tam gdzie masz uses, po przecinku dopisujesz Form1 (czy jak ją nazwałeś)
A kiedy odwołujesz się do table3, wpisujesz Form1.Table3
Proste, prawda? I napisz w następnym poście czy zadziałało!

0

Napisałem już wcześniej że działa to. Dzięki bardzo. Następnym razem postaram się lepiej wszystko precyzować.

Przy tej lini na czerwono pojawił się kolejny problem. Coś z tą funkcją przeszukiwania tabeli w DBGrid jest nie tak, jest nieprawidłowa. Czy możecie mi powiedzieć jak wygląda wzór takiej funkcji w takim przypadku jak napisałem. Z góry dzięki.

PS Nie wiedziałem czy utworzyć do tego pytania nowy temat. Myślę że tak może być. Jest to kontynuacja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1