Program do pobierania plików z sieci - LAN...

0

Witam, tak ostatnio chodzi mi po głowie myśl, by zrobic program służący do pobierania plików z sieci lokalnej. Przykładowy program można znaleźć na stronie: http://adrav.w.interia.pl/langet.htm jednak on niespełnia moich oczekiwań :( Pisałem do autora by ulepszył go, min. o chowanie programu do traya, ale odniosłem wrażenie, że autorowi odechciało się robienia cokolwiek z tym programem :( Może Wy mi pomożecie i powiecie mi jak można zrobić taki program, albo ktoś ma już gotowe źródła?? :) A może ktoś zechce napisać o tym artykuł :-) Bede bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc ;) Pozdrawiam
Hex

0

Kopiowane po LANie to zwykłe kopiowanie :D żeby to zrobić wystarczy się znać na AssignFile, Reset, Rewrite, Append, BlockRead, BlockWrite i CloseFile. Różnica taka, że nie ma ścieżki C:\Gdziestam\Cos.tam tylko np. 192.168.0.2\Gdziestam\Cos.tam (mozna jechać IPkiem albo Hostem)

[Dopisane] No i jeszcze Seek :P

[Dopisane #2 bo mnie na IRCu męczysz :P]
Ogolnie schemat robisz taki:

if FileExists(Cel) then Wznow else OdNowa;

OdNowa: AssignFile, Rewrite (na cel, na źródło Reset), i zaczynasz BlockRead ze źródła i BlockWrite do celu, potem CloseFile;

Wznow: AssignFile, Append (na cel, na źródło Reset), Seek do miejsca FileSize(Cel) i zaczynasz BlockRead ze źródła i BlockWrite do celu, potem CloseFile;

Prościej się nie da :P (Kurde nie moja klawiaturka to mi się dziwnie pisze ;))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1