Delphi + PHP

0

Witam
Mam problem z wyslaniem zmiennej do skryptu php. Chce z poziomu Delphi wywolywac skrypt php, ktory mi wysle mail o okreslonej tresci, do okreslonej osoby.
StreamIn.WriteString(Format('message=%s&to=%s', [memMsg.Text, edtTo.Text]));
Probowalem z $, ale rowniez nie dziala. Skrypt na pewno jest wywolywany, bo na koncu skryptu mam taka linijke
Echo "Mail zostal wyslany na adres $to";
i zmienna to nie jest w ogole wyswietlana :( (mam jeszcze jedna zmienna StreamOut - tekst otrzymany od skryptu, ktora po wykonaniu skryptu jest wyswietlana w MessageBox. Obie zmienne sa typu TStringStream).
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam

0

A komponent z którego korzystasz encoduje URL ?
Czy zmienna w skrypcie się pojawia częściowo czy
w ogóle jej nie ma ? jak byś coś więcej napisał ...

0

Nie, zmienna nie pokazuje sie w ogole. W polu Request - ContetType mam taka wartosc = application/x-www-form-urlencoded (jest to kompoment TidHTTP).

0

Doszedlem do wniosku, ze to moze byc cos nie tak z serwerem php... gdyz piszac w po adresie skryptu "?to=bla" rowniez w echo jest zwracana pusta wartosc. Probowalem pozniej na dwoch glupich skryptach w ktorym pierwszy przekazywal dane a drugi mial je zwracac i to rowniez nie dzialo :(. Nie potrafie znalezc bledu... z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam

0

Może na serwerze jest wyłączone register globals? Spróbuj zamiast $to dać $HTTP_POST_VARS["to"] (czy tam $HTTP_GET_VARS["to"]), a w nowszych PHP to jest chyba $_POST["to"] i $_GET["to"]. Pamiętaj o pisaniu dużymi literami.

0

Wielkie dzieki !! :), teraz wszystko dziala jak nalezy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1