SZyfr

Odpowiedz Nowy wątek
2003-07-06 17:29

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 15 lat temu

0

Cześć
mam problem. jak zrobić taki szyr ,żeby np. jak się
wpisze do Memo1 np. Delphi to ,żeby w memo2 było to zakodowane np. 945712.
!! Dzięki za odp. !!

Pozostało 580 znaków

2003-07-06 17:33

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

Lokalizacja: UE

0

poczytaj artykuły...

http://4programmers.net/view.php?id=16


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2003-07-06 17:37

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

To zależy, jaki szyfr chcesz zrobić. Najprostszy szyfr to jest szyfr podstawieniowy, tzn że każdemu znakowi ASCII odpowiada inny znak ASCII. Ja tam kiedyś robiłem szyfr przestawieniowy, tzn. zapisywało się po kolei znaki w macieży o wymiarach na przykład 5x5, zapisując najpierw wiersz, a potem dopiero przechodząc do następnej kolumny a zapisywało się w pliku odczytując najpierw kolumny, a potem przechodząc do następnego wiersza. Zastosowałem jeszcze wtedy xorowanie każdej komórki tejże macierzy, tak dla pewności. A jak chcesz jakiegoś gotowca to poszukaj na 4p przykładowego programu do kodowania Hoffmana, autorstwa Dryobatesa. W ogóle radziłbym ci się zwrócić w tej sprawie do Dryobatesa, bo on jakoś tak lubi te tematy...

//DOPISANE
I wiesz, jak chcesz to ci mogę wysłać emailem jakieś artykuły mam na ten temat..


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-07-06 17:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Masz tu najbardziej prymitywny kod: ROT 13

<font color="blue">function Rot13(zn: char): char;
begin
if (upcase(zn) >= 'A') and (upcase(zn) = 'N') and (upcase(zn)


Pozostało 580 znaków

2003-07-06 18:10

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Kielce

0

twój pomysł szyfru to nie szyfr, ale suma kontrolna (bo postać liczbowa) jak chcesz porządny szyfr to poszukaj BlowFish


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-07-06 20:20

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

albo tablica alfabetu ang odpowiednio wstawione numer jako 0..chyba 26 :| albo inaczej :| pozniej tylko stworzyc jeszcze alfabet i podzielic na skadnie mam akurat kdozik stary:

type talphabet = object
table : array[0..26] of char;

function find_char(s : string) : byte; //cos jak chr i ord :P
procedure initialize_table; //wstaw alfabet do table[]
end;

function talphabet.find_char(s : string) : byte;
var
i : integer;
begin
s := uppercase(s);
for i:=0 to 26 do
if s = table[i] then
begin
result := i;
break;
end;
end;

procedure talphabet.initialize_table;
var
i : integer;
const
alfabet = 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ';
begin
for i:=0 to 26 do
table[i] := alfabet[i];
end;

banal :/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0