Indeks górny w TRichEdit

Odpowiedz Nowy wątek
2003-06-08 10:55
0

Mam problem. Chciałem zrobić coś takiego, żeby w RichEdit był indeks górny. Ten temat był już coprawda poruszany (znalazłem kilka postów na ten temat), ale żaden z nich nie wyjaśnił sprawy... Kod w jednym z tych postów wyrzucił mi ze 20 błędów.
P.S. Że Delphi 3 posiadam tylko, podkreślić chciałbym tutaj. :) !


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2003-06-08 11:01
0

JediVCL zadziała i na D3, w razie czego jest frevare personal versja, też zadzaiła. co do indexu górnego:
RichEdit.CurrText.SubscriptStyle := ssSuperscript; //czy jakoś tak


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-06-08 11:35
0

Jest problem... Wywala mi błąd w miejscu CurrText...
Czy to JediVCL to jest biblioteka? [wstyd] Jeżeli tak, to skąd ją ściągnąć?


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2003-06-08 11:45
0

Czy to JediVCL to jest biblioteka? [wstyd] Jeżeli tak, to skąd ją ściągnąć?

paleta komponentow (ponad 300 chyba), http://google.pl
dokladnego adresu nie pamietam


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2003-06-08 12:48
0

Jak nie chcesz wchodzić w Jedi (ja cyły czas się zastanawiamm ale jeszcze się nie zdecydowałem) to na razie to powinno wystarczyć.

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1331

Kris


Kris

Pozostało 580 znaków

2003-06-12 19:59
0

Jak nie chcesz wchodzić w Jedi (ja cyły czas się zastanawiamm ale jeszcze się nie zdecydowałem) to na razie to powinno wystarczyć.

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1331

Kris

Fajnie... jest jeden problem... TO NIE DZIAŁA !!!

procedure RE_SetCharFormat(RichEdit: TRichEdit; CharacterFormat: TCharacterFormat);
var
// The CHARFORMAT structure contains information about
// character formatting in a rich edit control.
Format: TCharFormat; //


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2003-06-12 20:19
0

to w końcu ściągnij sobie JediVCL i będie gut


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-06-12 20:40
0

<font color="green">Fajnie... jest jeden problem... TO NIE DZIAŁA </span>

Aż sprawdziłem, napisałem na szybko poniższy kodzik, procedurka w obiekcie powstałym z RichEdit
procedure TAdvRichEdit.IndexGorny;
var f: TCharFormat;
begin
f.cbSize:=SizeOf(f);
f.dwMask:=CFM_OFFSET;
f.yOffset:=60;
Perform(EM_SETCHARFORMAT, SCF_SELECTION, Longint(@f));
end;

i działa bez problemu,

Ale chyba wiem o co chodzi, daj dzieś na początku taki kod
SendMessageA(Handle,EM_SETTYPOGRAPHYOPTIONS, 1, 1);
i gdzieś
const
WM_USER = $400;
EM_SETTYPOGRAPHYOPTIONS = (WM_USER + 202);
ściągnąłem to z torry,

Jak nadal nie chodzi to pewnie dlatego, że tego w personal NIE MA bo ja mam Enterprise.

Kris


Kris

Pozostało 580 znaków

2003-06-12 20:55
0

A co to jest to TAdvRichEdit???
P.S. Jakiej biblioteki używasz, w której jest TCharFormat zdefiniowane?


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2003-06-12 23:20
0

type
TAdvRichEdit = class(TRichEdit)

a TCharFormat jest w moduke RichEdit.

Kris


Kris

Pozostało 580 znaków

2003-06-13 10:42
0

Wielkie Thx za wszystkie odpowiedzi... Już działa!! [hurra]


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0