Rozmiar pliku i inne!

0

Jak odczytać rozmiar 2 plików dodać je i gdzieś wyświetlić?
Jak zrobić aby przy nacisnięciu klawisza Anuluj przy wyborze katalogu nie pojawiał się błąd!
Jak zrobić aby w guage był widoczny postęp kopiowania plików?
Jak zrobić aby był widoczny czas który upłynął przy kopiowaniu plików w formacie mm:ss.

Bardzo proszę o lakoniczne odp. jestem początkujący.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam wszystkich programistów!

0

Cały czas zadajesz pytania, a poszukać na internecie i poczytać to nie łaska??

Od czego jest help??
Po to żeby był nie używany??
Nie znasz angielskiego? http://slowniki.onet.pl

  1. FileSize
  2. ??
  3. Poszukaj, gdzieś było o tym
  4. TTimer + div + TLabel
0

Ad. 3
Najpierw ustawiasz

Gauge1.MinValue := 1;
Gauge1.MaxValue := /max wartość/

a potem w którejś pętli:

for i :=1 to /max wartość/ do Gauge1.Progress:=i

0

Jak zrobić aby w guage był widoczny postęp kopiowania plików?

http://4programmers.net/view_faq.php?id=30

0

Ad 2. Pewnie dajesz sobie coś takiego:

OpenDialog1.Execute;
Memo1.Lines.LoadFromFile(OpenDialog1.FileName);, nie? I dlatego masz błąd. Daj coś takiego:

if OpenDialog1.Execute then {to co jest potrzebne do otwierania plików}

0

ad 2. Select directory, którego uzywasz jest funkcją zwracającą wynik boolean, wiec sprawdzaj tak jak napisał Ktos

0

rozmiar pliku ??

function plik_size(filename:string):int64;
var f:file of byte;
begin
assignfile(f,filename);
reset(f);
result:=filesize(f);
closefile(f);
end;

[cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1