[Delphi] Podstawowe uses w unicie; [Bazy Danych]DBLookupList

Odpowiedz Nowy wątek
2003-05-11 12:49
0

1) Jakie są podstawowe unity w "Uses", [???] jeśli chcę stworzyć unit tylko i wyłącznie z komponentami do obslugi bazy danych (konkretnie komponenty z pakietu Zeos), z którego potem korzystają formatki.

2) Są takie komponenty jak DBLookupList oraz DBLookupComboBox. [stuk] Pytanie brzmi czy i jak można im podac jedynie np kolumnę(y), z której pobierze sobie dane bo jakoś nie mogę się połapać co i jak.

3) Skoro już pisze posta może się znajdzie ktoś kto powie mi jak najlepiej wysyłać e-maile za pomocą "Indy". Wiem że to bylo jeśli nikt nie odpowie to poszukam na forum. A skoro już mowa o wysyłaniu to jak można odebrać poczte zostawiając kopię odebranych listów na serwerze.

4) Rownierz pewno bylo jak mozna pobrac plik z serwera (www) za pomoca "Indy" i polecenia get (oraz protokolu http), oraz wyslać plik za pomocą ftp równierz "Indy".

Wielkie dzięki za każda radę i pomoc zwłaszcza jeśli ktoś będzie na tyle mily i odpowie na ostatnie dwa pytania. [hurra]


Nie bądz lama w strzelankach online nie uzywaj self killa w duelu :P

Pozostało 580 znaków

2003-05-11 12:59
0

Nie bede za bardzo mily.. :) bo odpowiem jedynie na 2 pytanie :)
A wiec oczywiscie ze da rade :) wszystko da rade zrobic :) jest tam cos takiego jak ListSource.. tam podajesz kwerende lub tabele z ktorej ma powierac dane.. w polu ListField wpisujesz nazwe kolumny z ktorej dane maja sie wyswietlac na liscie.. a w polu KeyField wybierasz klucz ktory Lista lub ComboBox ma zwrocic po wybraniu jakis wartosci :) i to chyba wszystko co trzeba zrobic :)

Jesli chodzi o pierwsze pytanie.. to roznie z tym bywa.. nie uzywalem nigdy Zeos wiec nie wiem czego on wymaga.. ja tak na wszelki wypadek nie zmieniam listy :)

powodzenia w pisaniu.. w razie klopotow pisz.. napewno postaram sie Ci pomoc.. :)


Pozostało 580 znaków

2003-05-11 13:09
0

Thx. A co do unita to głównie chodzi o to, czy jeśli chcę skorzystać z komponentów tworzonych przy załadowaniu unita, to czy musze jakieś inne unity uzyć najpierw. A co do tego co wymaga "Zeos" to w razie potrzeby dodam co trza.

Aha ten klucz to też jest nazwa kolumny tyle że zwracanej tak?


Nie bądz lama w strzelankach online nie uzywaj self killa w duelu :P

Pozostało 580 znaków

2003-05-11 13:28
0

Aha ten klucz to też jest nazwa kolumny tyle że zwracanej tak?

Tak, klucz to tez nazwa kolumny , najczesciej typu Autoincrement.. ale nie koniecznie tak musi byc.. moze np. na liscie wyswietlac sie nazwisko a lista moze zwracac imie... :) to juz zalezy tylko od Twojej wyobrazni.. :) a jesli chodzi o te unity to nie za bardzo rozumiem o co dokladnie chodzi :P


Pozostało 580 znaków

2003-05-11 13:39
0

3) Skoro już pisze posta może się znajdzie ktoś kto powie mi jak najlepiej wysyłać e-maile za pomocą "Indy". Wiem że to bylo jeśli nikt nie odpowie to poszukam na forum. A skoro już mowa o wysyłaniu to jak można odebrać poczte zostawiając kopię odebranych listów na serwerze.

4) Rownierz pewno bylo jak mozna pobrac plik z serwera (www) za pomoca "Indy" i polecenia get (oraz protokolu http), oraz wyslać plik za pomocą ftp równierz "Indy".

ad3.) http://www.indyproject.org/indy/demodownloads/I9D6_Demos_24Nov02.zip sciągnij Demo.
A co do pytania, pewnie że mozna sciągnąć maile zostawiając je na serwerze..Do kasowania służy

TIdPop3.Delete(numer_wiadomosci);

więc reszty się domyślisz :-)

ad4.) http://www.indyproject.org/indy/demodownloads/I9D6_Demos_24Nov02.zip :-)


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2003-05-11 16:26
0

Thx lofix za przyklady. Co do zostawiania kopii na serwerz3e to owszem domyslam sie juz co i jak.

A co do unitu to nie wiem już jak to objaśnić ale chodzi o to że:

1) bedą w nim umieszczone komponenty do obsługi bazy danych
2) chcę z nich korzystać na wielu formatkach ale tak aby kazdy mial swoje komponenty
3) komponenty do bazy sa z pakietu zeos

Pytanie brzmi czy musze cos dodasc do klauzuli uses tego unitu. Z wykluczeniem unitow uzywanych przez sam pakiet zeos (co de fakto sam pakiet kontroluje).

Tzn. czy musze dodać do uses jakis unit np stdctrls albo windows albo coś innego aby móc tworzyć dynamicznie komponenty.


Nie bądz lama w strzelankach online nie uzywaj self killa w duelu :P

Pozostało 580 znaków

2003-05-11 16:36
0

Niestety w USES kazdego formularza musza znajdowac sie wszystkie unity z ktorych komponenty sa uztwane.. i tak np. zeby skorzystac z Labela trzeba uzys stdctrls :( to samo DataControls.. np. zeby uzyc DBGrid trzeba dodac Grids i DBGrids :( ... itd, itp...

Ale nie trzeba uzywac tabel i kwerend na wszystkich formach.. jest cos takiego jak Data Module (to tez forma) na ktora wyklada sie tabele bazy i kwerendy i co tam jeszcze jest potrzebne do dostepu do bazy, a na glownych formularzach do uses dodajemy jedynie ten modol (DataModule) ... to jest dobre rozwiazanie w przypadku duzej ilisci tabel kwerends itd... bo nie placze sie to wszystko po glownej formie.. i nie zasmieca nam uses.. :)

//Na jaka cholere cytujesz caly post Igorza jak nie odpisujesz bezposrednio na jego pytania???


Pozostało 580 znaków

2003-05-11 16:46
0

I o to mi chodziło ale nie wiedzialem jak to sie robi. Wielkie dzieki.


Nie bądz lama w strzelankach online nie uzywaj self killa w duelu :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0