Poczta przez ShellExecute - problem

0

cześć. Mam mały problem...

Otóż mam na formie 2 komponenty memo z jakimś tekstem.

Chodzi mi o to, żeby "włączyć" te teksty do jednego łańcucha i za pomocą shellExecute wysłać pocztą. Robię coś takiego:

var
tekst: string;

procedure buttonClick;
begin
tekst:=memo1.text+#13+#13+memo2.text;

shellExecute(handle, 'open', PCHAR('mailto: adres?subject=temat&body='+tekst, nil, nil, sw_ShowNormal);

Niby wszystko jest ok, ale...
Po prostu w e-mailu tekst z memo1 jest "połączony" z tekstem z memo2. Coś takiego:

"tekst z memo1tekst z memo2"

Chodzi mi o to, aby tekst z memo2 był powiedzmy 2 linijki niżej od tekstu z memo1... Co mam zrobić?

0

[code]memo1.text+#13+#13+memo2.text; [/code]

spróbuj tak:

memo1.text+<font color="blue">#10</span>+<font color="blue">#10</span>+memo2.text;

0

Nie #10+#10, nie #13+#13 tylko #10+#13. #10 to znak końca linii, #13 to znak początku linii. Muszą być razem (chyba że na unixie). Wiem, że to logiczne, że jak kończy się jedna linia, to się zaczyna następna, ale najwyraźniej to nie było logiczne dla twórców Windowsa :).

0

Ale gdzieś ktoś pisał że #10 jest początkiem nowej lini. W moim programie dałem żeby mi się string z ShowMessage() pokazywał w dwóch liniach. Wstawiłem #10 i poszło. A później wstawiłem #10+#10 i też poszło. (tekst-pusta linia-druga linia textu)

0

Ale gdzieś ktoś pisał że #10 jest początkiem nowej lini. W moim programie dałem żeby mi się string z ShowMessage() pokazywał w dwóch liniach. Wstawiłem #10 i poszło. A później wstawiłem #10+#10 i też poszło. (tekst-pusta linia-druga linia textu)

W showMessage idzie, ale w tym programie pocztowym nie

0

Nie #10+#10, nie #13+#13 tylko #10+#13.

Próbowałem wszystkiego, co poradziliście i nic :(
Co jeszcze mogę zrobić?

0

Zamiast znaków CR i LF (#13#10) dajcie %0D%0A np. mailto:[email protected]?subject=temat&body=1linia%0D%0A2Linia

0

Zamiast znaków CR i LF (#13#10) dajcie %0D%0A np. mailto:[email protected]?subject=temat&body=1linia%0D%0A2Linia

Wychodzi błąd:
[Error] Unit4.pas(66): Illegal character in input file: '%' ($25)

0

Pzrceież napisałem jak to ma wyglądać!!

To z procentem jest częścią stringa i ma się znajdować razem z tekestem w apostrofach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1