gdzie jest problem ??

0

procedure TForm1.Timer3Timer(Sender: TObject);
var oceny:array[0..15] of String;
begin
oceny[0]:=''; oceny[1]:='6'; oceny[2]:='5+'; oceny[3]:='5';
oceny[4]:='5-'; oceny[5]:='4+'; oceny[6]:='4'; oceny[7]:='4-';
oceny[8]:='3+'; oceny[9]:='3'; oceny[10]:='3-'; oceny[11]:='2+';
oceny[12]:='2'; oceny[13]:='2-'; oceny[14]:='1'; oceny[15]:='*1';

for i:=0 to 15 do if spr1.Textoceny[i] then
begin
spr1.Text:='';
showmessage('To nie jest ocena');
end;

spr1. ejst typu TEdit :)
chodzi mi o to zeby w spr1 mozna bylo wpsiac tylko elementy z tablicy w przeciwnym wypadku spr1 ejst psute i poakzuje sie komunikat :)

0

dla mnie się wydaje, że to powinno być:

if (spr1.Text '6') or (spr1.Text '5+') or (spr1.Text '5') or
.....
(spr1.Text '1') or (spr1.Text '*1') then
begin
spr1.Text:='';
ShowMessage('to nie jest ocena');
end;

bo jak zastosujesz pętle for ... to gdy wpiszesz w edita "1" to ci 14 razy wywali, że to nie jest ocena.

i czemu to zamieścileś do timera, przecież jak nie wyrobisz się w jakimś tam czasie wpisać do edita oceny, to message ci sie też wyświetli

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0