Typy plików.*

Odpowiedz Nowy wątek
2003-04-20 13:45
0

Otóz mały problem mnie gnębi i kurde niemogę sobie poradzić!!.Jak wyswietlic wszystkie typy plików w systemie np. exe,com,doc,txt,ini,zip,rar itp. , itd. .Próbuje to zrobić po kliknieciu na buttona aby mi się wyświetliło okienko z taką informacja ale jak na razie ERROR!.Moze ktos mi pomoze rozwiazac ten kłopot!!.Z góry dziekuje!!.


Pozostało 580 znaków

2003-04-20 13:52
0

Tregistry+HKEY_CLASSES_ROOT+10 minut na wczytanie (chyba że zoptymalizujesz to tak, że będzie tak samo szybkie jak wewnętrzny system obsługi rejestru w windzie, nad którym pracowało może ze 100 osób przez parę miesięcy :))


Pozostało 580 znaków

2003-04-20 13:56
0

Już znalazłem inny sposób!!.Ale mam jeszcze jeden problem otóż:
Chciałbym przeskanować (z poziomu kodu jak to zrobić) folder windows i żeby mi wyświetlił wszystkie rozszerzenia plików jakie sie tam znajduja.


Pozostało 580 znaków

2003-04-20 15:01
0

nie wiem jak skanować, ale jak już zeksanujesz, to trzeba rozdzielić to co jest przed kropką od tego coe jest za nią, i dodać do jakieś zmiennej albo do listboxa.

Pozostało 580 znaków

2003-04-20 15:06
0

FindFirst+FindNext+ExtractFileExt+F1


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-04-20 15:34
0

<font color="blue">procedure TForm1.DirectoryListBox1Change(Sender: TObject);
var s,s2:string; i,j:integer; jest:boolean;
begin
memo1.lines.Clear;
filelistbox1.Directory:= directorylistbox1.Directory;
for i := 0 to (FileListBox1.Items.Count - 1) do begin
s:=ExtractFileExt(FileListBox1.Items.Strings[i]);
jest:=false;
for j:=0 to (memo1.lines.Count-1) do begin
s2:=memo1.Lines.Strings[j];
if Pos(s,s2)>0 then jest:=true;
end;
if not jest then memo1.lines.Append(s);
end;
end;</span>

  1. Teraz możesz se dać filelistbox.visible na false
  2. Ścieżke nie koniecznie z directorylistbox - jaką chcesz
  3. I jest jedynie problem że jak masz plik .exe i .EXE to bierze jako inne ale to możesz wyeliminować - chodzi o duże litery.

Jak ci będzie działać to napisz bo jestem ciekaw :)

Pozostało 580 znaków

2003-04-20 22:28
0

Wstawiamy ListBox'a i FileListBox'a i:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var Licznik : Integer;
begin
FileListBox1.Visible := False;
FileListBox1.Directory := 'c:\windows\';
for licznik := 0 to (FileListBox1.Count - 1) do
begin
FileListBox1.ItemIndex := Licznik;
ListBox1.Items.Add(ExtractFileExt(FileListBox1.FileName));
ListBox1.Items.Strings[ListBox1.Count - 1] := AnsiLowerCase(ListBox1.Items.Strings[ListBox1.Count - 1]);
end;
end;

Tyle, że wyświetli Ci wszystkie (nawet powtarzające się) rozszerzenia...


*****
"But there’s something ‘bout baby girl, I just can’t
leave her ‘lone"

Pozostało 580 znaków

2003-04-20 23:19
0

Items ma Duplicates: ustaw na dupDelete


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-04-21 14:38
0

Dzięki wam juz nie musicie pisać.Zablokuje ktos temat??.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0