Dowolne okno do tray'a || Wspolpraca z GG || Widocznosc form

0

Chciałbym zminimalizować jakieś okno (poza aplikacją) do tray'a. Jak to zrobić?

Może ktoś wie, jak wysyłać i odbierać wiadomości z serwera gg?


Jak sprawić, aby tworzona dynamicznie forma pokazała się na pasku zadań (zwanym też pasku Startu)?

0

Pochwalony! Jeżeli piszesz parametry zmiennej, dodającej do tray'a , TNotifyIconData, to w parametrze Wnd napisz Formajakaśtam.Handle, a nie Handle. Będzie się to odnosiło do danej formy. Do tego, przy odczytywaniu komunikatu z Tray'a, napisz nie Form1.Show; tylko Formajakaśtam.Show; O tray'u masz na tej stronie, lub na http://strony.wp.pl/wp/past.skriptum/delphi/tray.html

0

Może ktoś wie, jak wysyłać i odbierać wiadomości z serwera gg?

Na stronie projektu EKG masz opisany protokol GG (w C++ )

0

Na stronie projektu EKG masz opisany protokol GG (w C++ )</quote>

a w delphim nie da sie jakos pakietow przez gniazgka obslozyc prosciej niz jest w tym takim (nie pamietam nazwy) kliencie gg napsianym w delphim bo ja np. tamtego zrodla nie rozumiem a chetnie bym gg obslugiwal w moim komunikatorze :-)_

0

korn niedługo powinien wyjść TGaduGadu :-)

0

mowisz serio czy jakies farmazonki ? :-) przydal by sie a jak nie to uczyc sie trza c++'a :-) ps. ma ktos moze Visuala C++ jakiegos ? ale to juz temst na dzial c++

0

korn niedługo powinien wyjść TGaduGadu :-)

Szymek, musze Cie zmartwic ;) i napisac, ze oficjalna strone czegos takiego widzialem ponad trzy tygodnie temu (jak wyciagne adres to ci podesle - mialem format i mi ulubione wcielo :-/). Pamietam ze w changelog'u byl zmiany srednio raz na tydzien, bo w protokole ostatnio ciagle zmieniaja :). Obslugiwalo statusy opisowe, konferencje, polaczenia bezposrednie i wymiane plikow (nie wiem jak to mozliwe... tzn. wiem, ale sadzilem ze nikt sie w to nie bedzie bawil :D).

Zreszta, fajnie byloby gdybys to zrobil, ale uwazam ze to lekko bezsensu, bo jedna gruntowna zmiana w protokole i caly komponent lezy, zanim sam wybadasz zmiane, albo ktos ja udokumentuje minie dobry tydzien, czyli przez tydzien ludzie Cie beda opluwac ze im nic nie dziala :-/. Sam kiedys robilem komponent do ICQ, zeby sobie skrocic i ulatwic program, to zanim go skonczylem protokol byl juz nieaktualny :) i sie nawet polaczyc nie moglem. I tym optymistycznym akcentem koncze :D.

0

roSzi wlasnie że nie :P
To jak serwer GG zachowuje kombatybilność ze starszymi klientami??
Wystarczy komponent zmieniać raz na jakiś czas :-)

0

ICQ wypusciolo protokol v5 i sie laczyc nie chcial nawet :D. Klienty GG ponizej wersji 4.9.2 sa juz niekompatybilne :P.

Nie no, ale spoko rob Forrest, rob ;)).

0

roSzi napisał:

Klienty GG ponizej wersji 4.9.2 sa juz niekompatybilne :P.

Zaiste ciekawe :)
Jak wytłumaczysz fakt, że Gadu-Gadu w wersji 3.2.77 połączyło się z serwerem i ładnie pozwalało na komunikacje z innymi użytkownikami ? ;)

Fakt, nie ma: statusów opisowych, statusu Niewidoczny, emotek, itp. ale do zwykłych rozmów wystarcza.

Ps. Stare wersje GG znajdziecie na stronie: http://www.gadu-all.prv.pl/

0

Napisz sobie klienta, co będzie chodził na porcie 1550 (domyślny) i już jest kompatybilne. Jeżeli coś źle mówie to mi zwrócie uwage

0

Hmm. Samo chodzenie na porcie nie świadczy o kompatybilności. Przydałby się jeszcze odpowiedni protokół.

0

Dzieki KiteK! Zobaczymy, co da siem z tym zrobic.

Korn: Ja juz obsluguje ICQ, ale chetnie polocze sie tesh z gg, w koncu po takim polonczeniu (z moimi pomyslami jeszcze rzecz jasna i pomocy 4programmers) wyjdzie super-komunikator :P Szczerze mowiac tego zrodla tez nie rozumiem, Lofix.

Szymek, jak wyjdzie, slij go mi!!! [email protected]. Z gory wielkie dzieki :)

A co z Paskiem zadan?

Te forum i ludzie na nim sa super :)

0

Hej!
U, w FAQ pojawiło się to, o co pytałem :) Mianowicie pokazanie belki na pasku zadań. Ale jak ukryć belkę dowolnego programu? Znając przykładowo jego handle.

Jeszcze cos mnie gryzie. Jak kliknąć na pozcję w menu innego programu nie pokazując tego użytkownikowi programu? Chodzi o to, by ukryć i korzystać z jakiegoś programu (info o korzystaniu z niego napisałem, nie chcę po prostu, aby komuś przeszkadzała dodatkowa belka na pasku zadań. A właściwie dwie belki...).

A jeżeli chodzi o gg, to jest pewien program... Mam jego źródła, są darmowe, mail me po info, jakby co...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1