And i and not w obliczeniach na liczbach

0

Haluś! W tym poście chciałbym się spotać o taką wydaje się być chyba prostą rzecz, czyli and i and not. No właśnie, co w obliczeniach na liczbach robi and, np.

100 and 50

I co zrobi tutaj to and?? Tak samo z and not, jak to działa, co to robi z liczbą??Dzięki za @LL podpowiedzi. Pozdrowienia dla CZŁONKÓW :) forum, KiteK

0

nie rozumiem za bardzo Twojego pytania...
Jeżeli np: przyrównasz:

zm:=100 and 50;

to wyskoczy błąd...

Jeżeli napiszesz:

if (zm=100) and (zm=50);

to też wyskoczy błąd, bo tu powinno być or

Tak samo z not. Nie widzę innych zastosowań

0

Juhas: zastanów się nad tym co napisałeś! I po grzyba cytujesz cały post?

AND, OR, NOT - są to trzy podstawowe operacje na bitach.
Jest jeszcze XOR, ale można go utworzyć z tych 3 powyższych.

Oto tabele prawdy dla poszczególnych operacji:

AND
[code]
a|b|y
-+-+-
0|0|0
0|1|0
1|0|0
1|1|1
[/code]

OR
[code]
a|b|y
-+-+-
0|0|0
0|1|1
1|0|1
1|1|1
[/code]

NOT
[code]
a|y
-+-
0|1
1|0
[/code]

W Twoim przypadku masz:
100 AND 50, czyli binarnie:
1100100b AND 110010b = 100000b = 32d bo:

1100100b (100d)
0110010b (50d)
0100000b (32d)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1