mysql

Odpowiedz Nowy wątek
2003-04-13 12:04

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Witam

Przy probie polaczenia sie ze sql pojawia sie zapytanie o username i password. Gdzie moge te wartosci ustawic ?w ODBC ? ale gdzie go znalezc ?

czy jest jakis dobry kurs oblusgi sql z poziomu Delphi ?

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2003-04-13 13:11

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

A może byś sobie wypzyczył książkę z biblioteki (wbrew pozorom są tam nowe kasiążki - niedawno widziałem o Delphi7). Tych książek jest naprawdę sporo w bilniotekach. No chyba, że mieszkasz w miasyeczku, gdzie nie ma większych bilbiotek.

Pozostało 580 znaków

2003-04-13 16:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

A z jakich komponentów korzystasz ??

Pozostało 580 znaków

2003-04-13 17:25

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

KOrzystam z:

Table
DataSource
Query
DBGrid

Pozostało 580 znaków

2003-04-13 21:26

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Powinienes również używać do łączenia się z mySQL-em za pomocą ODBC komponent Database. W tym komponencie wybierasz alias bazy jaki podałes w ODBC.
Następnie w DatabaseName wpisz nazwę jaka będzie dostępna dla komponentu Table - w tym momencie powinieneś w komponencie Table - właściwosc DatabaseName podac nazwę tego aliasu.
Następnie kliknij w ikonkę trzech kropek własciwosci Params kompopnentu DataBase. Otworzy się okno z możliwością podawania różnych parametrów połączenia.
Kliknij w przycisk Code Editor i wpisz podane niżej linijki:
USER NAME=[tutaj podaj nazwę usera bez nawiasów]
Password=[a tutaj hasło - tez bez nawiasów]
Zamknij stronę z tym codem i jak będzie się pytał czy zapisać to daj na tak. Własciwosć LoginPrompt komponentu Database ustaw na False - to wyłączy pytanie o hasło za kazdym razem jak będziesz się podłączał do bazy w mySQL-u.
I w tym momencie mozesz dać Connected na true. Jesli podałeś złe hasło lub usera to wyświetli błąd połączenia a jesli wszystko OK to bedziesz połączony.
Ale według mnie korzystanie z ODBC to raczej zbędny balast dla systemu.
Korzystając z komponentów WinZeos możesz przeciez połączyć się bezpośrednio z mySQL-em bez żadnych zbędnych pośredników typu ODBC. Nawet jesli już masz stworzony cały program ze zwykłymi komponentami to możesz je podmienić na WinZeosa gdyż obsługa ich jest identyczna jak tych standardowych TTable. Trzeba tylko nadac im takie same nazwy jak komponentów TTable.

Pozostało 580 znaków

2003-04-13 21:50

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

A może tak sciagniesz sobie komponenty zeos są typowo do mysql'a. I problem z glowy w ciagu kwadransa da sie nauczyc co i jak. a i żrodla są.


Nie bądz lama w strzelankach online nie uzywaj self killa w duelu :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0