Tray problem

Odpowiedz Nowy wątek
2003-04-07 21:17

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Witam
Zrobiłem program który :
Przy uruchamianiu pokazuje ikonke w trayu i znika z paska zadań jednak gdy naciska przycisk zamknj "X" w prawym górnym rogu ;-) , ikonka w trayu jescze zostaje ale gdy na nią najade kursorem myszy to szybko znika jak zrobić aby uniknąć tego . ??????
BAAARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZOĘKUJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! . :-P

Pozostało 580 znaków

2003-04-07 22:12

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Ikonka znika z tray'a bo program jest wyłączony poprzez naciśnięcie X i niewiem w czym problem... czy żeby X nie zamykał programu tylko chował formę, a ikonka w tray'u zostawała? Jak tak to w zdarzeniu OnClose tej formy wstaw:

CanClose := False;
Hide;


Pozostało 580 znaków

2003-04-07 22:47

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Chyba mu chodzi o odświeżenie traya ...


Nie ma jutra bez komputra. :-)

Pozostało 580 znaków

2003-04-07 22:55

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Chyba mu chodzi o odświeżenie traya ...

To niech w zdarzenie OnClose wsadzi zniszczenie ikonki w tray'u :)


Pozostało 580 znaków

2003-04-08 14:45

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

a może spróbuj.

close;
release;


ryba wpływa na wszystko

Pozostało 580 znaków

2003-04-08 16:56

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Chodzi mi oto aby przy naciskaniu X forma chowała się , troche źle się wyraziłem , ale gdy wpisuje w zdażeniu OnClose :

CanClose := False;
Hide;

to wyskakuje mi błąd przy kompilacji (błąd na CanClose := False )

a gdy wpisuje w tym zdarzeniu (OnClose) :

close;
release;

Kompilacja przebiega pomyślnie ale gdy naciskam X wyskakuje jakiś błąd .
Poroszę o dalszą pomoc , a pÓÓÓÓki co WIELKIE DZIĘKI POMOC .

Pozostało 580 znaków

2003-04-08 17:27

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Chodzi mi oto aby przy naciskaniu X forma chowała się , troche źle się wyraziłem , ale gdy wpisuje w zdażeniu OnClose :

CanClose := False;
Hide;

to wyskakuje mi błąd przy kompilacji (błąd na CanClose := False )

Zdaje sie, ze w OnClose nie ma czegos takiego jak CanClose. Pomyliles z OnCloseQuery.
W OnClose masz argument Action. Ustaw go na caNone jesli nie chcesz aby forma sie zamknela.
Action := caNone;

Pozostało 580 znaków

2003-04-08 17:31

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Nie wiem czy da się tego uniknąć, bo u mnie wiele
programów, np. flasget znika z traya dopiero po najechaniu
kursorem


gone...

Pozostało 580 znaków

2003-04-09 15:52

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Działa WIELKIE DZIĘKI TYM KTÓRZY MI POMOGLI , a jeszcze jedno czy moge i jak zrobić aby po naciśnięciu przycisku wyłączyć program tak aby "obalić" wcześniejszą procedure .

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0