Jak ustawić wersjonowanie plików BPL

0

Witajcie,

W delphi wykorzystuję mechanizm automatycznego generowania wersji:
screenshot-20230202091523.png

Sprawdza się fajnie bo na pliku (i od strony kodu) można od razu sprawdzić czy i jaka wersja jest danego exe
screenshot-20230202091756.png
Ustawiłem to samo dla BPL i niby przy kompilacji numer wersji się zgadza, mogę się do niego dostać od strony kodu ale nie da się go podejrzeć z poziomu pliku
screenshot-20230202092042.png
Macie jakiś pomysł jak inaczej wersjinować pliki bpl?

1

Sprawdź proszę czy to czasem nie chodzi o taki przypadek:
File version information does not appear in the property sheet for some files.

0
wloochacz napisał(a):

Sprawdź proszę czy to czasem nie chodzi o taki przypadek:
File version information does not appear in the property sheet for some files.

Hmmm ciekawe ale po dodaniu tego klucza do rejestru dalej nie widać tego numeru wersji

1

Jeszcze możesz sprawdzić dodając podobny klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\PropertySystem\PropertyHandlers\.bpl chodzi o to WOW6432Node ale u mnie NIE działa przynajmniej bez restartu a nie chce mi się restartować kompa, bo mam za dużo pootwierane.

1

Jakoś mnie ten wbudowany system nie przekonywał wolałem generować szablonem odpowiedni pliki zasobów i dodać to do "Build events==> pre-build"
Jako numer build używałem wersji z SVN aby powiązać exe z systemem kontroli wersji

1

Ja bym powiedział ze wersja Delphi nie ma znaczenia bo możesz bat uruchomić poza IDE i tez zadziała , wersje do dystrybucji to i tak najlepiej budować skryptem a nie z IDE

plik BAT który generuje wszystko

"C:\Program Files\TortoiseSVN\bin\subwcrev.exe" ../ svn_revision.tmpl svn_revision.pas
"C:\Program Files\TortoiseSVN\bin\subwcrev.exe" ../ zasoby.tmpl zasoby.rc
"C:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\7.0\bin\BRCC32.exe"  zasoby.rc

plik svn_revision.tmpl

unit SVN_REVISION;

interface
const
  SVN_WCREV= '$WCREV$';
  SVN_WCDATE= '$WCDATE$';
  SVN_WCNOW= '$WCNOW$';


implementation

end.

plik zasoby.tmpl

1 VERSIONINFO
        FILEVERSION 1,0,0,$WCREV$
        PRODUCTVERSION 1,0,0,$WCREV$
        FILEOS VOS__WINDOWS32
        FILETYPE VFT_APP
        BEGIN
            BLOCK "StringFileInfo"
            BEGIN
                BLOCK "040904E4"
                BEGIN
                    VALUE "CompanyName", "NAZWA\000"
                    VALUE "FileDescription", "AAA system\000"
                    VALUE "FileVersion", "$WCNOW$\000"
                    VALUE "InternalName", "Your Internal name\000"
                    VALUE "LegalCopyright", "Your Legal Copyright\000"
                    VALUE "LegalTrademarks", "SVN_WCNOW= $WCNOW$\000"
                    VALUE "OriginalFilename", "GUI.exe\000"
                    VALUE "ProductName", "Your Product Name\000"
                    VALUE "ProductVersion", "SVN_WCREV= $WCREV$\000"
                    VALUE "Comments", "aaaa\000"
                END
            END

            BLOCK "VarFileInfo"
            BEGIN
                VALUE "Translation", 0x0415 0x0415
            END
        END

Tego automatycznie zwiększanego numeru najbardziej brakuje mi w GIT :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1