Wielodokumentowy edytor HTML

0

Mam kolejne pytanie dotyczące HTML'a i Delphi.
Jak zrobić taki Edytor jak np. Pajączek w którym można tworzyć kilka dokumentów naraz i przechodzić z jednego do drugiego przez zakładki. :-[

0

dynamicznie dodajesz zakładki, a na zakładce tez dynamicznie memo np

0

Mądry sposub dzięki, sprubuje to wykorzystać :-/

0

wielodokumentowe edytory - patrz MDI, choć zakładek nie będzie, a oddzielne okna...

0

ale on chciał aby było jak w pajączku to mu napisałem jakiś przykład
z MDI jest znacznie łatwiej

0

A ja bym zrobił to jeszcze inaczej.
Zadeklaruj sobie zmienną tablicową typu ANSISTRING i zrób tak, żeby przy pomocy zakładek przełączały się tablice tej zmiennej a tekst pokazywał się w Memo, Richedit, czy co tam chcesz. Tyle tylko, że do prawidłowego działania trzeba zrobić tak, aby w przypadku zamknięcia jakiegoś dokumentu, wartosci w kolejnych tablicach przesuwały się o 1 w tył.....

Kurde, ale zagmatwałem...
Mam nadzieję, że rozumiesz.... Ja tak zrobiłem i chodzi super.

0

procedure nowy(acaption:string); //acation to caption tabsheeta
var t:ttabsheet;
m:tmemo; //opcjonalnie synedit
begin
t:=ttabsheet.create(nil); //tabsheeta tworzenie
t.pagecontrol:=pagecontrol1;
t.parent:=pagecontrol1;
pagecontrol1.activepage:=t;
t.caption:=acaptio;
m:=tmemo.create(nil); //mema tworzenie
m.parent:=t;
m.align:=alclient;
end;

odnoszenie sie do mema np w copytoclipboard:

tmemo(pagecontrol1.activepage.controls[0]).copytoclipboard;

proste co?:) w razie pytań na mejla <email>[email protected]/email]

PS. POZDROWIENIA DLA SZYMKA !!! :-D

0

Wejdz tam:

http://przystanek-delphi.republika.pl/

i poszukaj, a na pewno znajdziesz :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1