Label w górę

0

Mam mały problem. Chodzi mi oto, żeby zrobić jakby animację napisu, który posuwa się w górę. Napis wrzuciłem do labela i napisałem taki kod:

for i:=label1.top downto 0-label1.height do begin
application.processMessages;
label1.top:=i;
end;

Wszystko jest pięknie, label się posuwa, ale on strasznie miga. nauczony doświadczeniem spróbowałem:
form3.doubleBuffered:=true; //tego labela mam powiedzmy na form3

jednak program się wtedy zawiesza :(

HELP!

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

Na canvasie labela, czy formy?

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

Na canvasie labela, czy formy?

Oczywiście że formy. Zamiast TLabel użyj canvas.textOut(x,y,'Napis');

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

Na canvasie labela, czy formy?

no chyba nie labela...

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

Na canvasie labela, czy formy?

no chyba nie labela...

albo zrob to na timerku...wtedy program nie bedzie "zawieszony" :)

0

Zrób na canvasie, wtedy nie będzie migać.

Na canvasie labela, czy formy?

Oczywiście że formy. Zamiast TLabel użyj canvas.textOut(x,y,'Napis');

Tekst jest dosyć długi, więc musiałem uzyć funkcji DrawText i.t.d.
(żeby utworzyć "pole", w którym tekst będzie wyswietlany, i linie będą załamywane), bo o ile wiem, to zwykłe TextOut nie załamuje wiersza.
Ale i tak miga. Znacie może jakiś komponent, do animacji przesuwania tekstu?

0

Znacie może jakiś komponent, do animacji przesuwania tekstu?

DelphiX. Wtawiasz DXDraw na formę tak jak TImage i używasz jego Canvasa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1