Robienie warunkowego autostartu

Odpowiedz Nowy wątek
2003-03-06 00:24

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Mam problem dotyczacy autostartu zaleznego od wartosci w checkboxie (zaznaczony lub nie) i teraz problem jest nastepujacy:
Nie wiem jak dodac wartosc do rejestru z aktualna ścieżką i nazwa programu ale w taki sposób ze jak zaznacze chceckboxa to on w tym momecie doda ta wartosc a jak odznacze to ja usunie.
Czy moze mi ktoś ewentualnie skorygować niedziałajacy kod:

if Checkbox1.checked='true' then
Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE; //ustawienie glownej galezi
reg.Reg.Openkey('Software\Microsoft\Windows\Current Version\run',True);
reg.WriteString('Internet Time'(PChar(ExtractFileName(Application.ExeName)));
reg.free;

To jest dopiero jak widać dodawanie tej wartości ale i tak juz ten kod nie działa ...

Za pomoc z gory dziękuje.


Nie ma jutra bez komputra. :-)

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 07:54

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 15 lat temu

0

Cze!!! :-)
umiesc ten kodzik w OnClick w CheckBox:

==============================
if checkbox1.Checked then
begin
Reg := TRegistry.Create;
Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', True);
Reg.WriteString('twoja nazwa', (ParamStr(0)));
Reg.CloseKey;
Reg.Free;
end else
begin
Reg := TRegistry.Create;
Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', true);
Reg.DeleteValue('twoja nazwa');
Reg.CloseKey;
Reg.Free;
end;

pozdrawiam!! [browar]


--------------
-= p3p15 =-
--------------

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 08:23

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Ja bym napisał to tak.

[code]Reg := TRegistry.Create;
Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', True);

If checkbox1.Checked then Reg.WriteString('Internet Time', (ParamStr(0))) else Reg.DeleteValue('Internet Time');
Reg.CloseKey;
Reg.Free;


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 16:03

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Ja bym napisał to tak.....

To jest właśnie słynna optymalizacja kodu. Prościej, szybciej, i plik skompilowany będzie mniejszy. Zwracajcie na to uwagę


Pozostało 580 znaków

2003-03-06 21:18

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc, działa idealnie :)


Nie ma jutra bez komputra. :-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0