Ukrywanie formy zamiast zamykanie

0

Jak ukryć forme zamiast ja zamknac. Chodzi o to ze nawet jak sie nacisnie "x" to program cały czas działa w tle

0

spróbUj w OnCloseQuery dać

CanClose:=False;
Self.Hide;

[dopisek]
Sebek miał lepszy pomysł :P

0

Podałem na ircu jak to zrobićale napisze jeszcze tu jakby ktoś tego szukał.

procedure TMainForm.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
Action := caNone;
//chowaj mnie z paska zadań i z listy procesów
end;

O chowaniu było w faq a na pewno w archiwum.

Jakby już wyłaczyli program to w on close daj - winexec(pchar(paramstr(0)),0);

http://4programmers.net/view_faq.php?id=38 - pasek zadań

0

Sebek, a czy po zastosowaniu twojego systemu procedura umieszczona w timerze w tak ukrytym progsie bedzie działać ??

0

Raczej tak spróbuj schować program i w timerku puszczaj np. muze zeby sprawdzić czy bedzie działać :). Ale raczej tak bo ona mówi programowi zeby przy próbie zamkniecia nic nie robił.

Aha a jeśli chcesz wyłączyć taką aplikację użyj -> Application.Terminate;

0

Dzięki działa, ale dopiero jak napisałem:
Action := caNone;
Self.Hide;
Wiec oby dziękuje wszytskim :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1