Pingowanie

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-27 18:15
0

Moze ktosmi pokazac jak za pomoca jakiegos komponentu ( moze ics ) zpingowac adres ip lub/i adres literowy hosta. Prosze o fragment kodu. Lub jakis link do przykladu.

Pozostało 580 znaków

2003-02-27 23:30
0

Łap..
wykorzustalem komponent PING z ICS
jezeli chcesz dokladniej lap mnie na ircu

procedure TMainfrm.UstawParametry;
begin
Ping.Address:=EdtHost.Text;
Ping.Size:=StrToInt(EdtSize.Text);
Ping.TTL:=StrToInt(EdtTTL.text);
Ping.Timeout:=StrToInt(EdtTimeOut.text);
end;

//-----------------------------
procedure TMainfrm.PingEchoReply(Sender, Icmp: TObject; Error: Integer);
begin
if Error = 0 then
Status.Lines.Add('Nie moge spingować hosta (' + Ping.HostIP + ') : ' +
Ping.ErrorString)
else
Status.Lines.Add('Odebrano ' + IntToStr(Ping.Reply.DataSize) +
' bajtów od ' + Ping.HostIP +
' w ' + IntToStr(Ping.Reply.RTT) + ' msecs');
Status.Lines.Add(' ');
//-------------------------------
procedure TMainfrm.PingEchoRequest(Sender, Icmp: TObject);
begin
Status.Lines.Add('Wysłano ' + IntToStr(Ping.Size) + ' bajtów do ' +
Ping.HostName + ' (' + Ping.HostIP + ')');
Status.Lines.Add('------')
end;
end;
//--------------------------------
procedure TMainfrm.PingDnsLookupDone(Sender: TObject; Error: Word);
begin
if Error 0 then begin
Status.Lines.Add('Host nieznany + EdtHost.Text +');
Exit;
end;

Status.Lines.Add('Host ` + EdtHost.Text + ` jest ' + Ping.DnsResult);
Ping.Address := Ping.DnsResult;
Ping.Ping;

end;


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0